250204
Klimatutvecklingen knallar på utan att någon i ”tätgruppen” förstår eller vill kännas vid de regelbundna och naturliga variationerna genom historien. Naturliga utvecklingar som, dessvärre, kommer att fortsätta som hittils, utanför människans möjlighet att påverka. Vi kan bara hålla tummarna för att det dröjer med de förödande och långsiktiga nedgångarna som ligger framför oss, och att behovet av förberedelser förstås av flera, men det ser som sagt inte ”idealiskt” ut för tillfället. Lite mera om detta längre ner på sidan, ang. klimathopp m.m..
UAH satellitmätningar för januari visade globalt på en nedgång till + 0.46C, ner från +0.62C.
Förra månadens lilla utslag var således sannolikt en rekyl i form av en uppbromsning. Månadsdata gömmer ibland detaljer i utvecklingen.
Regionalt var det naturliga rörelser över hela linjen, och inte oväntat stack USA ut med en rejäl nedgång.
I stora drag finns inte mycket att tillägga av slutsatser och jag inväntar nya ev. tecken i utvecklingen i form av ev. nivåbrott, rekyler m.m., men det känns lite spännande och aningen otäckt redan nu. Inga avgörande steg har ännu visat sig så fortsatt finns flera alternativ kvar.
(klicka i bild för större format)
Blizzard Warnings och ”Klimathopp”
”Blizzard Warnings has been issued for the Gulf Coast", kunde vi läsa under månaden som gick.
Varningar för s.k. ”Blizzards” (som jag nämnde lite om i bl.a. kapitel 18 ) är inte helt unika för Nordamerika, men detta var enligt uppgift första gången för områden vid Mexikanska Golfen (enl Google under namnändring till Amerikanska Golfen!). På latituder i höjd med Marocko/Egypten. Naturligtvis inte helt jämförbart p.g.a. olika geografiska belägenheter i övrigt.
SMHI bör kanske förbereda sådana varningar, om de inte redan finns på lagerhyllan, och de kan sannolikt få helt andra konsekvenser efter hand och inte minst på våra breddgrader i både varaktighet och intensitet. Men detta var illa nog och skördade många offer i detta ev. tidiga skede av en avklingande klimatutveckling.
En lite speciell utveckling i sammanhanget som förekommer då och då och som jag inte berört tidigare är s.k. gap/hopp i klimatutvecklingar. De är lika spektakulära och anmärkningsvärda som de låter, och förekommer faktiskt i utvecklingar i verkligheten, både korta och längre, men är relativt sällsynta, några procent av alla aktuella fall.
Det är just ”hopp” eller kraftiga accelerationer under begränsad tid, som tar plats relativt snabbt och av överraskande storlek. Det går nog inte att förstå eller övertygande förklara utan dessa databeräknade områden som produceras av programmets relativt enkla men unika algoritmer jag visat och som jag inte kan påverka placeringen av, utan bara klicka fram från tidigare s.k. pivotpunkter.
I diagram med månadsdata syns sådana accelerationer ofta inte mer än som tillfälliga områden med fölängda rörelser, men sker de över vad som skulle/borde varit ”större naturliga reaktions- eller vändningsområden” kan det vara fatalt, och förutom att det är en snabb utveckling blir det i sådana fall ovanligt stora kliv i utvecklingen, i samma riktning som den pågående trenden och långt förbi viktiga nivåer. Rörelsen får av olika anledningar, så att säga, momentum över puckeln/motståndet och fortsätter vidare på andra sidan med ytterligare "rörelseenergi".
De förekommer både uppåt och neråt, och uppåt inträffade detta helt nyligen i en, relativt sett, mindre fas, den accelererande utvecklingen vid senaste uppgången från januari 2023, som ni kan se på diagrammet över UAH Global ovan. (inringat grönt område). Ett skolexempel.
Det är således inte alls säkert att de nivåer jag nämnt, och som kan ses som tvåfärgade streck i diagrammen här och var, utgör något stöd i vissa fall utan istället blir ett område som passeras extra snabbt, och minst lika långt förbi, som avståndet från början av den påbörjade utvecklingen i samma fas. Och den accelererande utvecklingen påbörjas ofta en bra bit innan nivån är nådd!
Historiskt har de således även förekommit i betydligt större faser med ”klimatskutt” över flera år (extremt kraftfulla och ihållande utvecklingar), vilket finns beskrivet i olika vetenskapliga studier, och sammanfattas mycket väl och begåvat i boken av Eva Mari Brekkestø : Vårt alltid skiftande klimat.
Skulle detta ske av någon anledning vid ”känsligt” tillfälle/fas genom snabb passage av området jag nämnt som kritiskt, från ca minus 1.0 C, eller något lägre pekar det i så fall på en temperatur/anomali på minus 4-5 grader C (globalt) "i ett nafs", eller betydligt mera (lägre) efter hand. D.v.s. minst dubbla avståndet från tidigare toppar!!
---------
(....Och skulle jag försöka skrämmas (som en del politisk vetenskap och journalistik försöker) skulle jag kunna nämna:
För svenska områden är motsvarande mera långsiktigt kritiska nivå ca + 1,0C enligt de kurvor jag visat (kapitel 46), där årsmedelvärdena enligt SMHI senaste homogeniserade/korrigerade medelvärden sedan 1860 har varierat (i absoluta tal, inte anomalier) mellan +1,18C (1867) och +6,82C (2020), och där en andra lågpunkt, i mellanfasen, nedgången efter toppen 1934, stannade vid +2,03C (1985), vilket skulle betyda ca 4-6 C (minus) inom en kort tidsrymd, eller lägre, i snitt/årsmedelvärde, om det inträffar på det hastiga viset enligt nuvarande dataserie.
Låter naturligtvis långsökt, men det är vad kurvorna enligt SMHI visar, enligt den flacka utvecklingen sedan 1860.
Vilket sannolikt skulle betyda minst sagt skruttiga livsbetingelser och en liten istid, eller värre.
Dessa snabba förlopp har bara skett vid enstaka tillfällen tidigare i historien enligt vetenskapliga rön (ex 536-540 e. Kr., den katastrofala Fimbulvintern) så det kan naturligtvis inte hända igen!?
Och skrämmas vill man ju inte, så det nämner jag inte.....)
--------
Hur som helst, det behöver i olyckliga fall inte vara särskilt långt borta med kännbara nedgångar, ett fåtal år eller mindre, om de större klimatcyklerna vänder ner som indikerat, och utvecklingen sannolikt tar större fart än vi varit vana vid i riktning med den riktigt långa trenden, senaste många tusen åren, d.v.s. neråt.
Precis som delar av vetenskapen tidigare varnat för, men som man numera inte vill kännas vid eller förstå. Av okunskap och rent politiska skäl.
Gud bevare oss för dessa snabba och stora variationer. På den kalla sidan.
Och Gud bevare oss för en ofri och politiskt köpt forskning /vetenskap, samtida med en majoritet av en journalistkår som övergett sin granskande yrkesheder, påhejad av politisk och demokratisk ohederlighet!
Sammanfattande slutsatser enligt Teknisk Analys
Jag har gjort en kortare sammanfattning av tidigare kapitel, för dem som inte vill läsa många och långa förklaringar, vilken kan ses via länken:
Jag avser uppdatera denna efter hand som utvecklingen fortskrider.
Läget i klimatutvecklingen - vi närmar oss ett "klimatnödläge"!
"Arbetshypotesen" är således att vi nu passerat en historisk topp globalt och sannolikheten ökar för att det är en topp för många decennier, eller mycket mera, där förväntningarna just nu är långvariga nedgångar i det globala klimatet efter hand.
Att vi har passerat eller är nära en mycket långsiktig topp indikeras båda av kortare mätdata från senaste århundradena, men också av forskningsdata på mycket lång sikt.
Det beskrivs närmare i bland annat kapitel 52.
...Fortsatt har vi inga säkrare bekräftelser på en avslutad större eller mindre fas, förrän etablering sker under +0.20C, -0.25C resp -1.0C
enligt utvecklingen så här långt.
Copernicus - ERA5 (Ground+2m) (December-24)
EU/Copernicus justerade data för marknära mätningar under januari publiceras senare under månaden och jag kommer att uppdatera detta inlägg om/när jag får dessa siffror
Några summeringar av tidigare inlägg och slutsatser ( + referens till tidigare inlägg):
- Klimatet kan analyseras och förutses långsiktigt, ofta i detaljer och följer naturliga mönster sedan årtusenden (kapitel 1 och framåt, kapitel 34).
- Förutom grunderna enligt de så kallade vågrörelserna rör sig klimatet i korridorer (ML-kanaler) vilka kan ses som begränsningslinjer och ange riktningen på rörelserna, så länge de pågår i resp. fas, både i kortare och längre klimatcykler (ex. kapitel 1, kapitel 18 och kapitel 34).
- Naturen upprepar sig i ett fåtal mönster enligt matematiska samband, vilket ger möjlighet att tolka utvecklingen och förutse framtiden i olika steg (ex. kapitel 3 och 15).
- Klimatet ligger i en långsiktig (många miljoner, och i den senaste utförslöpan flera tusen år) relativ brant utveckling neråt, där rekylerna (korrektionsperioderna) varit begränsade innan nya lägre nivåer infunnit sig vilket kan förväntas fortsätta enl. nuvarande signaler. (ex. Kapitel 3, 8, 23, 52).
- Vi har starka signaler om att en långsiktig cykel från mer än hundra år sannolikt är nära en topp, eller har passerat en sådan, och utvecklingarna hittils har mycket exakta inbördes vågrelationer, vilket kan studeras i bl.a. USA och Sverige enligt långa mätdata. (kapitel 18 och 34, 46). Alla tillgängliga långa mätdata (okorrigerade) för ex England, Island, Sydeuropa, Australien, Sydafrika m.fl. ser ut på motsvarande sätt med relativt små variationer. De längre korrigerade temperaturkurvor som redovisas i media saknar motsvarighet enligt mätdata från verkligheten.
- De riktigt långa klimatcyklerna från exempelvis 800-talet indikerar samma regelbundenhet som de från 1800-talet (kapitel 23) och att vi nu är nära en topp i rekylerna/uppgångarna efter ex. 1500-talet indikeras även av riktigt långa beskrivningar och forskningsresultat över många tusen år eller längre (bl.a. kapitel 52 och 54).
- Utvecklingen sker i återkommande cykler, där 610 och 377 månader resp 610 och 377 år (Fibonacci-tal) ser ut att vara de tydligaste och viktigaste, enligt naturens egna rörelsemönster, men både kortare och längre cykler kan återfinnas i mätdata. (kapitel 15, 23, 42, 48).
-Toppen 2016 visade sig till slut vara en tillfällig topp globalt och i centrala delar av hemisfärerna (utvecklingen vände upp strax innan angivet kritiskt område vid -0.15C), medan de höga latituderna fortsätter uppvisa en vikande utveckling, och det återstår ev. att analysera var klimatrörelserna sedan slutet på 1900-talet eller betydligt tidigare finner sin topp och vad detta pekar på för samband i utvecklingen (kapitel 42).
-Alla korrektioner, likt den period vi befinner oss i senaste århundradena, är som starkast i sin avslutande fas, vilket höjer sannolikheten betydligt för att vi efter denna starka uppgång sedan början av 2023 passerat eller är nära en mycket långsiktig topp som också kan vara den sista under överskådlig tid, och ev. för evig tid. (Kapitel 43 och framåt)
- Avgörande för indikationer på utveckling mot eventuell ny mindre eller större istid erhålls först vid etablering under cirka -1,0C men etablering under ca -0.25C skulle vara ett första större långsiktigt svaghetstecken. Detta har att göra med hur stora rekyler som är normala innan de sannolikt övergår till motsatt trend, enligt tolkningen av vågrörelserna.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Har ni synpunkter eller frågor?
Skriv till mig på: alvar.nyren@gmail.com
-------------------------------------------------------------------------------------------
Länkar:
Tidigare kapitel:
https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-40 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-39 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-38 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-37 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-36
https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-18 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-17 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-16 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-15 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-14 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-13 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-12 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-11 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-9 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-8 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-7 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-6 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-5 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-4 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-3 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-2 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-1
Vad säger den icke politiska och oberoende vetenskapen?
Fakta, vetenskap och förfalskningar
Grunderna i klimatfrågan, enkelt och bra beskrivet
Sagan om Sverige, det tropiska klimatet förr
Vårt Alltid Skiftande klimat (Eva Mari Brekkestø)
YT
Klimatskeptiker men inte högerextrem
Öppet brev 240604
Öppet brev 190206 Fri forskning och debatt https://drive.google.com/file/d/19UGni_6eqcGTsrVhv_m6P4dmT4yaUb3_/view
Comments