top of page
Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Mina klimatmodeller 48

Uppdaterat: 30 juli



240604

Uppdaterad med ERA5 240613

Uppdaterad med UAH Global Land 240621


Sommarpaus

Jag avser dra ner på analyserna över sommaren, såvida inget anmärkningsvärt dyker upp i mätningarna. Det bör ta några månader eller mer innan vi kan se några avgörande förflyttningar, såvida vi inte fortsätter på en redan påbörjad nedgångsfas, vilket i och för sig inte är omöjligt. Ha en skön sommar!


UAH Maj-24

Globalt blev maj månads utfall enligt UAH satellitmätningar + 0.90C, ner från +1.05C.


Vändning ner infann sig vid det databeräknade området m.h.t. tidigare svingar och blev exakt både i nivå och tid (vertikalt svart streck), efter en period väl i linje med vad som kan förväntas av ett slutskede i en större klimatcykel. Vi får se om det står sig framöver, vilket vore mycket naturligt och motiverat.


Gränserna för när kortare och längre cykler kan anses avslutade ligger som tidigare kring +0.20C, -0.25C resp -1.0C, och ingenting är avgjort rörande olika faser förrän gränserna passerats mer än tillfälligt och vad det föranleder för slutsatser i så fall.


Regionalt uppvisar framför allt Arktis och USA större svaghet vilket drog ner hela norra hemisfären medan Tropikerna fortfarande klänger sig kvar nära toppen. Försvagningen närmare polerna, inklusive Australien, ser ut att fortsätta enligt tidigare.


(klicka i bild för större format)



Klimatcyklerna efter 1600-talets botten och ”lilla istid” toppade slutligen 03. maj 2024 kl. 18.03 (GMT) ....

….. skulle man ev. kunnat påstå på goda grunder, om man hade haft tillgång till kontinuerliga och minuttäta mätningar sedan många hundra år.

Nu har vi inte det men reaktionerna i diagrammet för de dagliga marknära temperaturerna enligt Temperature.Global kom in på naturligt och mycket exakt ställe både i tid och nivå enligt förra kapitlet och även denna gång gick det att förutse en tydlig reaktionspunkt i dagligt perspektiv, som mycket väl kan vara den slutliga vändningen för mycket lång tid. Kanske t.o.m. för evig tid, men det får analyseras vidare beroende på vilka alternativ naturen väljer.


Vi vet bara två saker med säkerhet och det ena är att vi befinner oss i en korrrektion/återhämtning sedan ca 1600-talet eller längre och det andra att denna kommer att ta slut och övergå i en stor, eller mindre stor men ansenlig nedgång. Det vi kan analysera är vilka alternativ som är aktuella, med mätdata som grund. Enligt tidigare rader.


Temperaturen slog i taket på sin s.k. ML-korridor (mittlinje) och vände ner, som så ofta, och gjorde det vid ”rätt” tidpunkt.

Fibonaccitalet 377 blev åter användbart, och de lite längre cyklerna går nästan alltid att spåra till dessa tal. Med lite tålamod.

Rytmen i de kortare rörelserna ser ut att domineras av 208 dagars rytm för tillfället där reaktionerna kommer in vid tydliga Fibonacci-relationer, enligt bild. Vi vet ännu inte om det är den långsiktiga vändningen som passerats, även om mycket talar för det. Flera cykler påverkar alltid utvecklingen så vi får ge oss till tåls en smula.


En avslutad lite längre cykel på mer än några månader indikeras enligt denna mätserie vid ev etablering under ca +0.44F, där en första indikering på avslutning av en kortare cykel sedan februari ligger vid etablering under ca +0.86F. Sker etablering under ca -1.16F, d.v.s. något under botten i början av 2022, ligger fältet öppet för betydligt större nedgångar. Om inte nya högre nivåer nås innan dess. Nivåerna kan ändras beroende på vilka vägar utvecklingen väljer och hur utdragna de blir i tid och nivå.




Sammanfattande slutsatser enligt Teknisk Analys

Jag har gjort en kortare sammanfattning av tidigare kapitel, för dem som inte vill läsa många och långa förklaringar, vilken kan ses via länken:

Jag avser uppdatera denna efter hand som utvecklingen fortskrider.


Copernicus - ERA5 (Ground+2m) (April-24)


EU/Copernicus justerade data för marknära mätningar under maj-24 finns nu tillgängliga och liksom förra månaden uppvisas relativt tydligt en ökande svaghet globalt där nu även tropikerna ser ut att vända ner mera tydligt. Arktis och Australien rekylerade upp.


Ännu är ingen avslutad fas på många år bekräftad, och globalt inträffar detta först vid ev. etablering under ca +0.25C och mera tydligt under ca -0.10C.

Den riktigt stora "katastrofen" kan anas först vid etablering under ca -1.0C, d.v.s. ca som för UAH.



----------------------------------------------------------------------------------------------


Några summeringar av tidigare inlägg och slutsatser ( + referens till tidigare inlägg):  

 

- Klimatet kan analyseras och förutses långsiktigt, ofta i detaljer och följer naturliga mönster sedan årtusenden (kapitel 1 och framåt, kapitel 34).


- Förutom grunderna enligt de så kallade vågrörelserna rör sig klimatet i korridorer (ML-kanaler) vilka kan ses som begränsningslinjer och ange riktningen på rörelserna, så länge de pågår i resp. fas, både i kortare och längre klimatcykler (ex. kapitel 1, kapitel 18 och kapitel 34).


- Naturen upprepar sig i ett fåtal mönster enligt matematiska samband, vilket ger möjlighet att tolka utvecklingen och förutse framtiden i olika steg (ex. kapitel 3 och 15).


- Klimatet ligger i en långsiktig (många miljoner år) relativ brant utveckling neråt, där rekylerna (korrektionsperioderna) varit begränsade innan nya lägre nivåer infunnit sig vilket kan förväntas fortsätta enl. nuvarande signaler. (ex. Kapitel 3, 8 och 23).


- Vi har starka signaler om att en långsiktig cykel från mer än hundra år sannolikt är nära en topp och utvecklingarna hittils har mycket exakta inbördes vågrelationer, vilket kan studeras i bl.a. USA och Sverige enligt långa mätdata. (kapitel 18 och 34, 46). Alla tillgängliga långa mätdata (okorrigerade) för ex England, Island, Sydeuropa, Australien, Sydafrika m.fl. ser ut på motsvarande sätt med relativt små variationer. De längre temperaturkurvor som redovisas i media saknar motsvarighet enligt mätdata från verkligheten.


- De riktigt långa klimatcyklerna från exempelvis 800-talet indikerar samma regelbundenhet som de från 1800-talet (kapitel 23).


- Utvecklingen sker i återkommande cykler, där 610 och 377 månader resp 610 och 377 år (Fibonacci-tal) ser ut att vara de tydligaste och viktigaste, enligt naturens egna rörelsemönster men både kortare och längre cykler kan återfinnas i mätdata. (kapitel 15, 23, 42, 48).


-Toppen 2016 visade sig till slut vara en tillfällig topp, och det återstår att analysera var denna cykel i klimatrörelserna sedan slutet på 1900-talet finner sin topp och ev. vad detta pekar på för samband i utvecklingen (kapitel 42).


-Alla korrektioner likt den vi befinner oss i senaste århundradena är som starkast i sin avslutande fas. (Kapitel 43 och framåt)


- Avgörande för indikationer på utveckling mot eventuell ny mindre eller större istid erhålls först vid etablering under cirka -1,0C men etablering under ca -0.25C skulle vara ett första större långsiktigt svaghetstecken. Detta har att göra med hur stora rekyler som är normala innan de sannolikt övergår till motsatt trend, enligt tolkningen av vågrörelserna.


-------------------------------------------------------------------------------------------

Har ni synpunkter eller frågor?

Skriv till mig på: alvar.nyren@gmail.com 

 -------------------------------------------------------------------------------------------


Länkar:


Tidigare kapitel:

https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-18  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-17  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-16  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-15  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-14  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-13  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-12  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-11  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-9  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-8  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-7  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-6  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-5  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-4  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-3  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-2  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-1     



Öppet brev 240604


Vetenskapliga felsteg


Öppet brev 190206 Fri forskning och debatt https://drive.google.com/file/d/19UGni_6eqcGTsrVhv_m6P4dmT4yaUb3_/view      


Fakta, vetenskap och förfalskningar


Klimatskeptiker men inte högerextrem


Grunderna i klimatfrågan, enkelt och bra beskrivet

 

Sagan om Sverige, det tropiska klimatet förr


Jordens klimatvariationer


Vad säger den icke politiska och oberoende vetenskapen?

267 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page