top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Mina klimatmodeller 47

Uppdaterat: 8 maj



240502



UAH April 2024

Uppgången globalt fortsatte under april och ser i alla delar ut som en avslutande s.k. C-våg, likt ex. den starka vågen 1997-1998 d.v.s. den starkaste delen av en tredelad fas. Och som sagt ger det fog för misstankar om en stark avslutning på en betydande klimatcykel uppåt, innan det hela förbyts i större nedgångar om mönstret är det sedvanliga, d.v.s. avslutande perioder är alltid den starkaste delen av större rekyler både på kortare och längre delfaser.


Utfallet globalt enligt UAH satellitmätningar blev för april +1.05C, upp från +0.95C.


De flesta regioner ligger nu rel. nära sina toppar där bara Australien stod för en märkbar nedgång, varför det globala utfallet också blev starkt.

En nedgång ser näraliggande ut men avslutande vågor är som sagt ofta utdragna och förlängda i sina faser och vi kan bara invänta ev. vändningar och ev. större nedgångar.


Och som tidigare ligger tecken för avslutade utvecklingar av olika stora klimatcykler vid ca +0.20C, -0.25C resp -1.0C.


Utfallet för UAH är inte alltid identiskt med marktemperaturer men de mätningar enl ca 80T markstationer jorden runt jag nämnt visar på ca motsvarande starka period enl bild nedan, och en ev. näraliggande topp för längre tid, men utvecklingar kan alltid nå högre så inget är klart ännu.


(klicka i bild för större format)





Sammanfattande slutsatser enligt Teknisk Analys

Jag har gjort en kortare sammanfattning av tidigare kapitel, för dem som inte vill läsa många och långa förklaringar, vilken kan ses via länken:

Jag avser uppdatera denna efter hand som utvecklingen fortskrider.


Copernicus - ERA5 (Ground+2m) (Mars)

EU/Copernicus justerade data för april kommer senare under månaden och för enkelhetens skull upprepar jag raderna för mars från förra kapitlet så länge:


EU/Copernicus justerade data för mars är nu uppdaterade enligt nedan och det blev över lag mest neråt, där dock tropikerna fortsatt håller sig kvar på hög nivå, men har inte lyckats bryta över det naturliga vändningsområdet.


Utfallet ger något tydligare indikationer på en vändning ner än UAH. Vi är ännu en bit ifrån att få det bekräftat, och fortsatt skulle det teoretiskt sett kunna finnas lite kvar av uppgången globalt, men sannolikheten minskar nu rejält.


Det blir naturligtvis mycket intressant och av stor betydelse att se hur stark den förmodade nedgången blir efter hand, även om det kan ta sin tid innan "momentum" uppnås.





----------------------------------------------------------------------------------------------


Några summeringar av tidigare inlägg och slutsatser ( + referens till tidigare inlägg):  

 

- Klimatet kan analyseras och förutses långsiktigt, ofta i detaljer och följer naturliga mönster sedan årtusenden (kapitel 1 och framåt, kapitel 34).


- Förutom grunderna enligt de så kallade vågrörelserna rör sig klimatet i korridorer (ML-kanaler) vilka kan ses som begränsningslinjer och ange riktningen på rörelserna, så länge de pågår i resp. fas, både i kortare och längre klimatcykler (ex. kapitel 1, kapitel 18 och kapitel 34).


- Naturen upprepar sig i ett fåtal mönster enligt matematiska samband, vilket ger möjlighet att tolka utvecklingen och förutse framtiden i olika steg (ex. kapitel 3 och 15).


- Klimatet ligger i en långsiktig (många miljoner år) relativ brant utveckling neråt, där rekylerna (korrektionsperioderna) varit begränsade innan nya lägre nivåer infunnit sig vilket kan förväntas fortsätta enl. nuvarande signaler. (ex. Kapitel 3, 8 och 23).


- Vi har starka signaler om att en långsiktig cykel från mer än hundra år sannolikt är nära en topp och utvecklingarna hittils har mycket exakta inbördes vågrelationer, vilket kan studeras i bl.a. USA och Sverige enligt långa mätdata. (kapitel 18 och 34, 46). Alla tillgängliga långa mätdata (okorrigerade) för ex England, Island, Sydeuropa, Australien, Sydafrika m.fl. ser ut på motsvarande sätt med relativt små variationer. De längre temperaturkurvor som redovisas i media saknar motsvarighet enligt mätdata från verkligheten.


- De riktigt långa klimatcyklerna från exempelvis 800-talet indikerar samma regelbundenhet som de från 1800-talet (kapitel 23).


- Utvecklingen sker i återkommande cykler, där 610 och 377 månader resp 610 och 377 år (Fibonacci-tal) ser ut att vara de tydligaste och viktigaste, enligt naturens egna rörelsemönster men både kortare och längre cykler kan återfinnas i mätdata. (kapitel 15, 23, 42).


-Toppen 2016 visade sig till slut vara en tillfällig topp, och det återstår att analysera var denna cykel i klimatrörelserna sedan slutet på 1900-talet finner sin topp och ev. vad detta pekar på för samband i utvecklingen (kapitel 42).


- Avgörande för indikationer på utveckling mot eventuell ny mindre eller större istid erhålls först vid etablering under cirka -1,0C men etablering under ca -0.25C skulle vara ett första större långsiktigt svaghetstecken. Detta har att göra med hur stora rekyler som är normala innan de sannolikt övergår till motsatt trend, enligt tolkningen av vågrörelserna.


-------------------------------------------------------------------------------------------

Har ni synpunkter eller frågor?

Skriv till mig på: alvar.nyren@gmail.com 

 -------------------------------------------------------------------------------------------


Länkar:


Tidigare kapitel:


https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-18  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-17  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-16  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-15  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-14  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-13  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-12  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-11  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-9  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-8  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-7  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-6  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-5  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-4  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-3  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-2  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-1     


Öppet brev 221108


Öppet brev 211203


Vetenskapliga felsteg


Öppet brev 200120


Öppet brev 190206 Fri forskning och debatt https://drive.google.com/file/d/19UGni_6eqcGTsrVhv_m6P4dmT4yaUb3_/view      


Fakta, vetenskap och förfalskningar


Klimatskeptiker men inte högerextrem


Grunderna i klimatfrågan, enkelt och bra beskrivet

 

Sagan om Sverige, det tropiska klimatet förr


Jordens klimatvariationer


Vad säger den icke politiska och oberoende vetenskapen?



145 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page