top of page

Mina klimatmodeller 51



240902

Uppdaterad med ERA5 240909

Uppdaterad med UAH Global Land 240909



UAH augusti-24


Utfallet för augusti -24 enligt UAH satellitmätningar globalt blev  + 0.88C, upp från +0.85C.


Regionalt blev det också bara små rörelser utom för Australien som tog ett rejält kliv till ny högstanotering. Jag gissar att det har att göra med strömmarna från de sedan tidigare ovanligt uppvärmda områdena kring tropikerna senaste månaderna (El Nino?) som hejdat de avkylande bidragen från sydpolen då även hela södra hemisfären steg något. Södra hemisfären är ju dominerat av hav vilket ger friare passage för sådana värmetransporter, till skillnad mot den norra som har mestadels landmassor som bromsar upp flödena söder ifrån. Det kan mycket väl fortsätta så ytterligare någon månad eller mer, men i det större perspektivet ger detta större sannolikhet till en global vändning ner efter hand då tropikerna förefaller ha gjort sitt på ovansidan, även om det kan ta sin tid.


Utfallet denna månad ger inga direkt nya ledtrådar, varför tidigare rader ser ut att gälla, där jag inväntar mera av utvecklingen vad avser längd och hastighet i ev. nedgångsperioder, och motsvarande för rekylperioder/vändningar.


Sammanfattningen som tidigare:

Fortsatt har vi inga säkrare bekräftelser på en avslutad större eller mindre fas, förrän etablering sker under +0.20C, -0.25C resp -1.0C.


(klicka i bild för större format)




TEMP.GLOBAL (på väg ut!)


Den dagliga uppföljningen och klimatutvecklingen enligt Temp.Global med över 80T rapporterande väderstationer runt klotet fortskrider på sedvanligt och naturligt sätt och enligt bild. Tyvärr har man nyligen annonserat att tjänsten kommerr att upphöra f.o.m.årsskiftet varför jag nu får leta andra korttidsmätningar om jag skall kunna fortsätta granska detaljer i utvecklingen. Det har naturligtvis ingen betydelse för klimatets utveckling men utan korta, relativt heltäckande data tappar man en dimension av analysen och en källa att tolka de längre rörelserna tidigt och korrekt. Man kan inte ta varje steg för givet i teknisk analys och nya mätningar och nya rörelser kan ge underlag för nya slutledningar även om den långsiktiga bilden teoretiskt sett är fastlagd. Händer detta, så betyder det detta o.s.v..


Hur som helst, så här har det fortskridit senaste månaden.

Det som i bilden ser ut som lutande röda streck är programmets ”ellipsfunktion” d.v.s. en algoritm som visar normala rekylnivåer för tidigare uppgångar (resp nedgångar i nedåtgående utvecklingar). Ofta magiskt bra i dagsperspektiv, och ni kan ev se hur de till slut ”slutit sig” vid viktiga punkter m.h.t. mindre delar av uppgången sedan april 2022 (fom feb 24) liksom vid något tillfälle jag tagit med i bilden (under den uppåtgående utvecklingen, rekyl vid (3) från uppgång mellan de två första pilarna). De har således bara givit bleka reaktioner så här långt efter toppen och de som kan ses som lutande röda streck i bilden är nivåerna för hela uppgången sedan 2022. Ju snabbare nedgångar desto lägre når kurvan innan den träffar på nivåerna och ”sluter sig” i en avlång cirkel och ev. reaktion.

Programmet kan beräkna upp till tre stycken rekylnivåer, där de första tre för uppgångar sedan oktober 2023 således passerats.


Ett annat förnämligt instrument i detta enkla program är MOB, make or brake-funktionen. De färgglada horisontella strecken således, vilka också skapas av tidigare vågrörelser och s.k. pivotpunkter (tydligare rekyl/vändningspunkter). Den första "signalnivån" både ur Ellips- och MOB-perspektiv för hela uppgången ser nu ut att ungefär sammanfalla med den första kritiska nivån jag nämnt, kring 44 enligt bild.

Det blir därför intressant att se om dessa rekylnivåer ger märkbara rekyler/vändningar, om vi når dit, eller om också dessa faller till föga och passeras neråt, vilket naturligtvis vore ett svaghetstecken.

De tidigare raderna för serien gäller därför fortsatt:


"..... En avslutad lite längre cykel på mer än några månader indikeras enligt denna mätserie vid ev etablering under ca +0.44F, där en första indikering på avslutning av en kortare cykel sedan februari ligger vid etablering under ca +0.86F (passerad). Sker etablering under ca -1.16F, d.v.s. något under botten i början av 2022, ligger fältet öppet för betydligt större nedgångar....."


Det är ju inte alla gånger blixtsnabba rörelser i klimatutvecklingen, men det finns alltid intressanta detaljer att studera för den som gillar sådant. Just dessa detaljer, per dag i detta fall, kanske inte är så avgörande för förklaringarna och tolkningarna av läget i klimatet, men det lilla finns i det stora och sambanden är precis desamma i korta och långa perspektiv.


Klimatet är som jag nämnt förvånansvärt exakt och logiskt, även om man inte alltid förstår allt omedelbart, och på förhand kan klura ut alla krumelurer och reaktioner. Som jag visat tidigare några gånger så är siffran 42 en vanlig reaktionspunkt både i månadsupplösning, och här i i dagsperspektiv. Antagligen för att det är en s.k. Fibonaccirelation. (2 x 21, i serien 1,1,2,3,5,8,13,21 osv, dvs summan av de två senaste talen bildar nästa tal) Som ni ev kan se ger den tydliga avtryck även i denna detaljstudie, framför allt i uppåtgående period, medan den nådåtgående utvecklingen efter vändningen vid toppen är något mer diffusa. Kanske suddas reaktionerna ut efter hand och slutar påverka i just denna sekvens. Cyklerna är flera, och kommer och går kortsiktigt, inte minst då cyklerna/trenderna bytt riktning. Det återstår att studera och fundera kring således.



Sammanfattande slutsatser enligt Teknisk Analys

Jag har gjort en kortare sammanfattning av tidigare kapitel, för dem som inte vill läsa många och långa förklaringar, vilken kan ses via länken:

Jag avser uppdatera denna efter hand som utvecklingen fortskrider.



Copernicus - ERA5 (Ground+2m) (Juli-24)


EU/Copernicus justerade data för marknära mätningar under augusti -24 visar även denna gång på en mycket likartad utveckling jmf UAH.


Små rörelser utom för Australien (land) och även för hela södra hemisfären (ej på bild). Dock inte nytt högsta värde för Australien.

Och sannolikt ett mera tillfälligt upptick även här enligt de naturligaste utvecklingarna, som ni ev. kan se.


Och som tidigare:

Den preliminära tolkningen är således som tidigare och likt den för UAH att vi sannolikt nått en större cykeltopp men ännu återstår att få det bekräftat, vilket kan ta åtskillig tid.

Globalt inträffar detta först vid ev. etablering under ca +0.25C och mera tydligt under ca -0.10C.

Den riktigt stora "katastrofen" kan anas först vid etablering under ca -1.0C, d.v.s. ca som för UAH."


----------------------------------------------------------------------------------------------


Några summeringar av tidigare inlägg och slutsatser ( + referens till tidigare inlägg):  

 

- Klimatet kan analyseras och förutses långsiktigt, ofta i detaljer och följer naturliga mönster sedan årtusenden (kapitel 1 och framåt, kapitel 34).


- Förutom grunderna enligt de så kallade vågrörelserna rör sig klimatet i korridorer (ML-kanaler) vilka kan ses som begränsningslinjer och ange riktningen på rörelserna, så länge de pågår i resp. fas, både i kortare och längre klimatcykler (ex. kapitel 1, kapitel 18 och kapitel 34).


- Naturen upprepar sig i ett fåtal mönster enligt matematiska samband, vilket ger möjlighet att tolka utvecklingen och förutse framtiden i olika steg (ex. kapitel 3 och 15).


- Klimatet ligger i en långsiktig (många miljoner år) relativ brant utveckling neråt, där rekylerna (korrektionsperioderna) varit begränsade innan nya lägre nivåer infunnit sig vilket kan förväntas fortsätta enl. nuvarande signaler. (ex. Kapitel 3, 8 och 23).


- Vi har starka signaler om att en långsiktig cykel från mer än hundra år sannolikt är nära en topp, eller har passerat en sådan, och utvecklingarna hittils har mycket exakta inbördes vågrelationer, vilket kan studeras i bl.a. USA och Sverige enligt långa mätdata. (kapitel 18 och 34, 46). Alla tillgängliga långa mätdata (okorrigerade) för ex England, Island, Sydeuropa, Australien, Sydafrika m.fl. ser ut på motsvarande sätt med relativt små variationer. De längre temperaturkurvor som redovisas i media saknar motsvarighet enligt mätdata från verkligheten.


- De riktigt långa klimatcyklerna från exempelvis 800-talet indikerar samma regelbundenhet som de från 1800-talet (kapitel 23).


- Utvecklingen sker i återkommande cykler, där 610 och 377 månader resp 610 och 377 år (Fibonacci-tal) ser ut att vara de tydligaste och viktigaste, enligt naturens egna rörelsemönster men både kortare och längre cykler kan återfinnas i mätdata. (kapitel 15, 23, 42, 48).


-Toppen 2016 visade sig till slut vara en tillfällig topp globalt och i centrala delar av hemisfärerna, medan de höga latituderna fortsätter uppvisa en vikande utveckling, och det återstår att analysera var denna cykel i klimatrörelserna sedan slutet på 1900-talet finner sin topp och ev. vad detta pekar på för samband i utvecklingen (kapitel 42).


-Alla korrektioner likt den vi befinner oss i senaste århundradena är som starkast i sin avslutande fas. (Kapitel 43 och framåt)


- Avgörande för indikationer på utveckling mot eventuell ny mindre eller större istid erhålls först vid etablering under cirka -1,0C men etablering under ca -0.25C skulle vara ett första större långsiktigt svaghetstecken. Detta har att göra med hur stora rekyler som är normala innan de sannolikt övergår till motsatt trend, enligt tolkningen av vågrörelserna.


-------------------------------------------------------------------------------------------

Har ni synpunkter eller frågor?

Skriv till mig på: alvar.nyren@gmail.com 

 -------------------------------------------------------------------------------------------


Länkar:


Tidigare kapitel:

https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-18  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-17  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-16  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-15  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-14  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-13  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-12  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-11  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-9  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-8  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-7  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-6  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-5  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-4  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-3  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-2  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-1     




Grunderna i klimatfrågan, enkelt och bra beskrivet

 

Sagan om Sverige, det tropiska klimatet förr


Jordens klimatvariationer


Vad säger den icke politiska och oberoende vetenskapen?


Vetenskapliga felsteg


Fakta, vetenskap och förfalskningar


Klimatskeptiker men inte högerextrem


Öppet brev 240604


Öppet brev 190206 Fri forskning och debatt https://drive.google.com/file/d/19UGni_6eqcGTsrVhv_m6P4dmT4yaUb3_/view  

186 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page