top of page
Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Mina klimatmodeller 54

Uppdaterat: för 3 dagar sedan



241203

Uppdaterad med UAH Global Land 241210

Uppdaterad med ERA5 241219



Vi är snart framme vid 2025, (uj,uj!) och vi kan bl.a. se tillbaka på ytterligare ett år av mycket gynnsamt klimat. Jag är tacksam för varje dag och för varje år jag får deltaga i vår förunderliga värld, där människor och natur kan, om man vill, dra nytta av de goda och allt bättre förutsättningarna och med medvind i ryggen, med lite tur, utveckla planeten ännu några generationer. Man önskar också att det skulle gälla fredliga betingelser för hela befolkningen, i alla delar av världen, men där är vi inte ännu, tydligen.


Det vore minst sagt skamligt om samhället och politiken väljer, eller snarare fortsätter välja, att låta ovetenskapliga och odemokratiska processer på sikt äventyra många miljoner människors liv, och ödelägga utvecklingen i hela vårt samhälle på felaktiga grunder, så därför gör jag längre ner på sidan ännu ett försök att få fler att förstå naturliga rörelsemönster och vad det kan innebära inför kommande år.


Goda Helger och God fortsättning!



UAH oktober-24


De något reviderade siffrorna från UAH för satellitmätningarna från 2021 p.g.a. mättekniska skäl är nu införda i de regionala diagrammen nedan, och det blev inga synbara förändringar. Globalt blev det som sagt något lägre topp, vilket rimmar väl med NOAA och RSS satellitmätningar, och som ni ev. kan se stämmer det bra med ex. de s.k. ML-korridorerna. Så här långt, och min gissning är att det kommer att stå sig då mittlinjen i dessa korridorer ofta pekar ut slutpunkter i utvecklingar, men jag skall inte föregripa utfallet framöver mer än så innan andra bekräftelser visar sig, då det ibland händer att det ex. kräver dubbla träffar innan det är över, och nya högre noteringar kan inte heller uteslutas.


Temperaturen globalt enligt satellitmätningarna från UAH under november -24 uppmättes till  + 0.64C, ner från +0.75C (ändrad fr. tidigare 0.73C).

Naturligtvis stärker det tron på en påbörjad nedåtfas men vi får invänta tydligare signaler enligt nedan. Spänningen stiger!


Regionalt blev det neråt över hela linjen i lite varierande grad som ni kan se, men inte några uppseendeväckande utvecklingar, utan allt pekar så här långt neråt, utan några säkrare konfirmationer på en avslutad uppåtfas ännu.


(klicka i bild för större format)




Läget i klimatutvecklingen - vi närmar oss ett "klimatnödläge"!


"Arbetshypotesen" är således att vi nu passerat en historisk topp globalt och sannolikheten ökar för att det är en topp för många decennier, eller mycket mera, där förväntningarna just nu är långvariga nedgångar i det globala klimatet efter hand.


Att vi har passerat eller är nära en mycket långsiktig topp indikeras båda av kortare mätdata från senaste århundradena, men också av forskningsdata på mycket lång sikt.

Det beskrivs närmare i bland annat kapitel 52

och i raderna nedan.


...Fortsatt har vi inga säkrare bekräftelser på en avslutad större eller mindre fas, förrän etablering sker under +0.20C, -0.25C resp -1.0C

enligt utvecklingen så här långt.



Copernicus - ERA5 (Ground+2m) (November-24)


EU/Copernicus justerade data för marknära mätningar från satellit under november -24 visade på nedgångar likaså, utom för Arktis som steg marginellt.

Att områden nära polerna ligger kvar på höga nivåer är inget styrketecken utan mera oroande, likt övrig utveckling, då avkylning kamofleras och påskyndas genom transport av varmluft från centrala regioner, vilket kommer att märkas när cyklerna globalt ev. tar fart neråt. Men också sannolikt så naturen tar sig fram och varierar å andra sidan.


Inte så mycket nytt att orda om i övrigt utan slutsatserna i stort desamma som tidigare:


Den preliminära tolkningen är således som tidigare och likt den för UAH att vi sannolikt nått en större cykeltopp men ännu återstår att få det bekräftat, vilket kan ta åtskillig tid.

Globalt inträffar detta först vid ev. etablering under ca +0.25C enligt ERA5 och mera tydligt under ca -0.10C.

Den riktigt stora "katastrofen" kan anas först vid etablering under ca -1.0C, d.v.s. ungefär som för UAH."








Naturliga rörelsemönster, igen.


Man kan inte veta att något är onormalt i naturen om man inte vet vad som är det normala!


Jag skall avsluta detta kapitel och detta år med att måhända lite tröttsamt och kanske övertydligt med ett utförligare exempel åter försöka förklara den del av analysen som inte det som för närvarande kallas vetenskap alls begriper eller vill veta av, men som nog fler än jag kan förstå, vid lite närmare studier av bilderna nedan. Ev. med en liten smula tålamod i detaljerna. Möjligen blir det lite tydligare för någon än tidigare rader?


Tittar man på valfri mätserie av temperaturer över ett flertal år kan man i stora drag se att alla rörelser, långa och korta, består av perioder med två vågor med den längre trenden, och med en mellanliggande rekylperiod mot trendriktningen. Man kan förenklat kalla dem ex. ABC-vågor, eller trevågor, dvs vågor i tre steg. I stora drag.


(Det finns mycket exakta samband mellan alla korta/mindre och alla längre/större vågor, men vi skall inte trassla in oss i alltför detaljerade studier. Jag har också nämnt att det inom dessa trevågor finns femvågor, dvs tre vågor med den lite längre trenden, med två mellanliggande rekylperioder, samt sammansatta/flera stycken tre/femvågor, men låt oss för tillfället se på det mera översiktliga rörelsemönstret).


De längre vågorna kan delas upp i mindre motsvarande utvecklingar, och dessa längre sammansatta vågrörelser bildar i sin tur ännu större sammansatta vågrörelser av motsvarande karaktär. Jag har tagit satellitmätningarna globalt i Copernicus ERA5 mätserie,

månadsvis, (2m) från 1979 som exempel i detta fall nedan.


De mellanliggande perioderna korrigerar, återställer, hela eller stora delar av rörelsen i de tidigare perioderna. I fallet med ERA5 är den längre trenden stigande varför två av tre vågor är uppåtriktad medan rekylen är nedåtriktad. (Hade den längre trenden i en större korrektion varit nedåtriktad hade det varit tvärs om, två ner och en upp).


Man kan också tydligt se att den avslutande vågen i varje ”trevåg” normalt är den starkaste.


Vidare kan man se att vissa (i detta fallet nedåtriktade) korrektioner är större än andra vilket betyder att dessa korrektioner korrigerar en större period av uppgångar, innan uppgångarna fortsätter med nya ”trevågor”.


Jag har exemplifierat några av dessa i diagrammet och några tydliga cykler av olika storlek, men som ni ser kan man hitta många fler.


Rörelserna är således sådana som kan förväntas i en fas av uppgångar och återhämtning, det vill säga en korrektionsfas. Logiskt och regelbundet enligt vissa mönster, med korrektioner på lämpliga ställen och av olika omfattning som fullbordar den helt naturliga rörelsen.


Och är de logiska, vilket allt talar för enligt ex satellitmätningarna SMHI´s mätningar o.s.v., genom sina inbördes normala utbredning och korrelationer, är det rimligt att den logiska utvecklingen fullföljs med en ny nedgånsperiod, när den naturliga tidpunkten och nivån passerats, som skall korrigera, minst, uppgångarna sedan 1970-talet.

Det är den enkla biten, men sedan måste man se på den längre utvecklingen, enligt nedan.


Det jag här ovan beskrivit gäller således också utvecklingen under en mycket lång tid av korrektioner = korrektiva rörelser, sedan 1600-talet eller längre tillbaka.


När tillräckligt LÅNGA perioder av mindre och större uppgångsperioder tagit plats är hela den korrektiva, i detta fallet uppåtriktade, perioden klar och vi kommer att övergå i en period med samma riktning som den MYCKET långa trenden. Antingen som en korrektion av ännu större omfattning, alternativt en ny fas neråt.


I rörelser med den MYCKET långa trenden är vågorna i ett större perspektiv inte ”trevågor” (korrektiva) utan "icke överlappande",”femvågor” (impulsiva), dvs tre vågor ner och två mellanliggande upp, precis som man kan ana i det understa diagrammet. Med "icke överlappande/impulsvågor" menas att den andra rekylen/korrektionen, våg nr 4, mot trendriktningen inte återvänder till området för den första vågen i trendriktningen, våg nr 1.

Som jag beskrivit i ex. kapitel 52 är den normala nivån för ett slut på den mellanliggande korrektionen (cirka) taket på denna s.k. fjärde våg/mellanliggande period mellan våg tre och våg fem som båda är nedåtriktade. Det är ungefär den nivå vi sannolikt för närvarande befinner oss på.


Vad gäller klimatets utveckling enligt tillgängliga både kortsiktiga och långsiktiga klimatdata är det nu stor risk att vi nått tillräckligt högt, under tillräckligt lång tid, med tillräckligt antal delvågor, samt en tillräckligt stark avslutande period, i denna våg 4 sedan flera hundra år, för att det KAN vara dags för den avslutande femte vågen neråt i den nedåtgående vågrörelsen sedan mer än 6000 år.


Har vi riktig tur finns det en fortsatt en möjlighet att den kommande nedgången inte är en femte våg utan ytterligare en nedåtriktad våg i denna mycket större korrektionsperiod, våg 4, men det naturligaste i så fall, om temperaturen etablerar sig under de nivåer jag nämnt, i detta relativt lyckliga alternativ, är att klimatet ändå kommer att nå fram till botten för starten av den fjärde vågen, eller nära denna botten, d.v.s. botten kring 1500/1600-talet.


Om en femte våg startar/startat kommer rörelserna som nu inte längre är korrektioner att relativt snabbt övergå till en fortsättning av den mycket långsiktiga rörelsen neråt sedan många tusen år, och då handlar det sannolikt efter hand om en ny istid för våra områden.


Gränsen mellan dessa två alternativ går strax under botten på nivåerna från 1600-talet men vilket av alternativen som påbörjats kommer sannolikt i så fall att kunna förutses något tidigare, beroende på hur en sådan större nedgång tar sig fram i olika steg. Den dagen, den sorgen, kan tyckas, men vi kan heller inte utesluta snabba och accelererande förlopp, vilket förekommit tidigare i historien, och som forskare tidigare (1970-talet) varnade för. Den gången sannolikt en "medelstor klimatcykel" för tidigt?






Några summeringar av tidigare inlägg och slutsatser ( + referens till tidigare inlägg):  

 

- Klimatet kan analyseras och förutses långsiktigt, ofta i detaljer och följer naturliga mönster sedan årtusenden (kapitel 1 och framåt, kapitel 34).


- Förutom grunderna enligt de så kallade vågrörelserna rör sig klimatet i korridorer (ML-kanaler) vilka kan ses som begränsningslinjer och ange riktningen på rörelserna, så länge de pågår i resp. fas, både i kortare och längre klimatcykler (ex. kapitel 1, kapitel 18 och kapitel 34).


- Naturen upprepar sig i ett fåtal mönster enligt matematiska samband, vilket ger möjlighet att tolka utvecklingen och förutse framtiden i olika steg (ex. kapitel 3 och 15).


- Klimatet ligger i en långsiktig (många miljoner, och i den senaste utförslöpan ca 11 tusen år) relativ brant utveckling neråt, där rekylerna (korrektionsperioderna) varit begränsade innan nya lägre nivåer infunnit sig vilket kan förväntas fortsätta enl. nuvarande signaler. (ex. Kapitel 3, 8, 23, 52).


- Vi har starka signaler om att en långsiktig cykel från mer än hundra år sannolikt är nära en topp, eller har passerat en sådan, och utvecklingarna hittils har mycket exakta inbördes vågrelationer, vilket kan studeras i bl.a. USA och Sverige enligt långa mätdata. (kapitel 18 och 34, 46). Alla tillgängliga långa mätdata (okorrigerade) för ex England, Island, Sydeuropa, Australien, Sydafrika m.fl. ser ut på motsvarande sätt med relativt små variationer. De längre korrigerade temperaturkurvor som redovisas i media saknar motsvarighet enligt mätdata från verkligheten.


- De riktigt långa klimatcyklerna från exempelvis 800-talet indikerar samma regelbundenhet som de från 1800-talet (kapitel 23) och att vi nu är nära en topp i rekylerna/uppgångarna efter ex. 1500-talet indikeras även av riktigt långa beskrivningar och forskningsresultat över många tusen år eller längre (kapitel 52).


- Utvecklingen sker i återkommande cykler, där 610 och 377 månader resp 610 och 377 år (Fibonacci-tal) ser ut att vara de tydligaste och viktigaste, enligt naturens egna rörelsemönster, men både kortare och längre cykler kan återfinnas i mätdata. (kapitel 15, 23, 42, 48).


-Toppen 2016 visade sig till slut vara en tillfällig topp globalt och i centrala delar av hemisfärerna, medan de höga latituderna fortsätter uppvisa en vikande utveckling, och det återstår ev. att analysera var denna cykel i klimatrörelserna sedan slutet på 1900-talet finner sin topp och vad detta pekar på för samband i utvecklingen (kapitel 42).


-Alla korrektioner, likt den period vi befinner oss i senaste århundradena, är som starkast i sin avslutande fas. (Kapitel 43 och framåt)


- Avgörande för indikationer på utveckling mot eventuell ny mindre eller större istid erhålls först vid etablering under cirka -1,0C men etablering under ca -0.25C skulle vara ett första större långsiktigt svaghetstecken. Detta har att göra med hur stora rekyler som är normala innan de sannolikt övergår till motsatt trend, enligt tolkningen av vågrörelserna.


-------------------------------------------------------------------------------------------

Har ni synpunkter eller frågor?

Skriv till mig på: alvar.nyren@gmail.com 

 -------------------------------------------------------------------------------------------


Länkar:


Tidigare kapitel:

https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-18  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-17  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-16  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-15  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-14  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-13  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-12  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-11  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-9  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-8  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-7  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-6  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-5  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-4  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-3  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-2  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-1     






Vad säger den icke politiska och oberoende vetenskapen?


Fakta, vetenskap och förfalskningar


Grunderna i klimatfrågan, enkelt och bra beskrivet

 

Sagan om Sverige, det tropiska klimatet förr


Jordens klimatvariationer


Klimatskeptiker men inte högerextrem


Öppet brev 240604


Öppet brev 190206 Fri forskning och debatt https://drive.google.com/file/d/19UGni_6eqcGTsrVhv_m6P4dmT4yaUb3_/view  




God Jul och God Fortsättning!





197 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page