top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Mina klimatmodeller 30

Uppdaterat: 12 dec. 2022

221203

Uppdaterad 221212.


November månads utfall enligt UAH satellitmätningar har kommit i omgångar och nu hela den sedvanliga serien som brukar dyka upp i början av varje månad.


Copernicus/ERA5 justerade data är nu uppdaterade för november och kan ses nedan. Oroande negativt även här.


Det globala värdet för november enligt UAH satellitmätningar blev +0.17C, ner från +0.32C.


Det stämmer bra med förväntningarna så här långt där vi som sagt ser ut att vara nära en lite större topp, eller snarare passerat en sådan, liksom det även ger intryck av om man ser till den riktigt kortsiktiga utvecklingen. Om man skall döma även av de kontinuerliga temperaturmätningarna jag nämnt, med uppdateringar löpande varje minut, från 40-80 000 i huvudsak landbaserade mätstationer världen över, enligt Temperature.Global.


Rekylen sedan april i år ser ut att ha presterat sedvanliga vågor och vågrelationer för en möjlig hel delvåg, men vi har inga starkare indikationer på en ny lite större delvåg neråt förrän utvecklingen eventuellt tagit oss under området -0.54 - -0.58 F, enligt bild, och senare i så fall under ca -0.91 F.

Alternativen för naturliga vågor är flera och ibland med sammansatta upp- och nedgångar, och skulle vi etablera oss över ca -0.13 F kan det tänkas fortsätta ett stycke till, men för tillfället är detta en logisk och fullt tillräcklig utveckling/rekyl, och möjligt bestående vändningsområde.


Förväntningarna är i så fall att kommande nedgång när den nu startar blir cirka lika stark och lång som tidigare nedgångar efter 2016, alternativt starkare och längre.


Absoluta gradtal, årstider med mera saknar betydelse som vanligt eftersom det är relativa temperaturer/anomalier som presenteras.


I förlängningen förstår nog många att detta skulle ex. SMHI och övrig vädervetenskap kunna använda och prognostisera, bara man hade förstått hur väderrörelser blir till klimatrörelser och därmed kunna förutse klimatet decennier i förväg på vetenskaplig väg, eller, i perioder, alternativa utvecklingar vi står inför, men sådant begriper man ännu ej.

Klimatet precis som vädret kan förutsägas ibland nästan kusligt säkert, medan det i vissa faser finns olika alternativa utvecklingar. Det kan vi se och höra regelbundet via väderprognoserna, hur man ibland är mindre säker på kommande väderutvecklingar. Vädervetenskap använder delar av detta redan idag, där vi t.ex ser hur långa väderprognoser utvecklas åt rätt håll och förbättras i prognosvärde, genom datorbearbetning och prognoskörningar, men man förstår inte heller att det även gäller klimatet och klimatutvecklingen på ett djupare plan om rätt verktyg implementeras.


De torftiga klimatmodeller man gissar kring hittils saknar fullständigt vetenskaplig förankring eftersom de redan från start varit falsifierade enligt uppmätta historiska utvecklingar. Potentialen är oändlig och kommer bergssäkert att utvecklas åt rätt håll när politiken och journalistiken inte längre tillåts styra utfallet av forskningen. Om vi inte frusit ihjäl innan dess.


(klicka i bild för större format)

Och UAH-data för november enligt nedan, där det blev en vändning ner över hela linjen med Australien, Tropikerna och nu även USA (fastland söder Kanada) som ser ut att etablera sig i en negativ utveckling, vilket inväntas ske för övriga efter hand.

Det jag fruktar och förväntar är fortsatt att den globala utvecklingen ansluter sig till hittilsvarande signaler och etablerar sig i en negativ utveckling, under -0.15, som fortsatt ser avgörande ut inför framtiden. Innan det ev ödesdigra -0.85 konfirmerar utvecklingen mera definitivt. :











ERA5 (incl. NOV-22)


Med Matz Hedmans hjälp har även EU - Copernicus justerade satellitdata - ERA5 nu uppdaterats för november, och det blev som för UAH nedåt över hela linjen i de områden jag följer, som jämförelse.


Tropikerna är som tidigare i "ledningen" neråt tillsammans med Australien där jag fortsätter att följa landområdet enbart för att se hur utvecklingen ter sig utan det utjämnande havet. Och det är ingen vacker syn som ni nog kan se. Bland de lägsta noteringarna över huvud taget sedan dec 1979 för Australien. Olycksbådande!








Jag håller med Anna Wåhlin, professor i fysisk oceanografi, när hon säger: Själv är jag mera bekymrad över att klimatet blir kallare än att det skulle bli varmare (GU Journalen 1 - 2019)


Och några tusen personer i samhället fick ännu ett brev under månaden.


Har ni synpunkter eller frågor? Skriv till mig på:


Och om vi nu alla kommer att gå under av klimatorsaker, så som journalister, politiker och kultureliten påstår, skulle vi då inte få lov att välja själva hur vi skall gå hädan?



Goda helger och Gott Nytt!

------------------------------------------------------------------------------------------



Några summeringar av tidigare inlägg och slutsatser ( + referens till tidigare inlägg):


- Klimatets utveckling och styrka kan mätas objektivt och matematiskt, och samtliga mätningar och regioner visar entydigt avtagande styrka (kapitel 28).


- Klimatet kan analyseras och förutses långsiktigt, ofta i detaljer och följer naturliga mönster sedan årtusenden (kapitel 1 och framåt).


- Förutom grunderna enligt de så kallade vågrörelserna rör sig klimatet i korridorer (ML-kanaler) vilka kan ses som begränsningslinjer och ange riktningen på rörelserna, så länge de pågår, både i kortare och längre klimatcykler (ex. kapitel 1 och kapitel 18).


- Naturen upprepar sig i ett fåtal mönster, vilket ger möjlighet att tolka utvecklingen och förutse framtiden i olika steg (ex. kapitel 3 och 15).


- Klimatet ligger i en långsiktig (många tusen år) och relativ brant utveckling neråt, där rekylerna varit begränsade innan nya lägre nivåer infunnit sig vilket kan förväntas fortsätta enl. nuvarande signaler. (ex. Kapitel 3, 8 och 23).


- Temperaturen globalt toppade 2016, södra hemisfären 1998, tropikerna 1998, Australien 2002, USA 48 (staterna i Nordamerika söder Kanada) 2012, samt Arktis och hela norra hemisfären 2016.


- Samtliga regioner har avtagande långsiktig styrka för närvarande, mätt enl. indikatorer och vågrörelser. (samtliga kapitel)


- Vi har starka signaler om att en långsiktig cykel från mer än hundra år sannolikt är till ända och utvecklingarna har mycket exakta inbördes vågrelationer, vilket kan studeras i bl.a. USA och Sverige enligt långa mätdata. (kapitel 18). Alla tillgängliga långa mätdata (okorrigerade) för ex Island, Sydeuropa, Australien, Sydafrika m.fl. ser ut på motsvarande sätt med relativt små variationer. De längre temperaturkurvor som redovisas i media saknar motsvarighet enligt mätdata från verkligheten.


- De längre klimatcyklerna från exempelvis 800-talet indikerar samma regelbundenhet som de från 1800-talet (kapitel 23).


- UAH satellitdata visar upp samma regelbundenhet och exakta uppträdande som de långa utvecklingarna i en mindre klimatcykel från 1984-2016 (kapitel 15).


- Utvecklingen sker i återkommande cykler, där 377 månader resp 377 år ser ut att vara de tydligaste och viktigaste, enligt naturens egna rörelsemönster. (kapitel 15 och kapitel 23).


- Vi har nu regionalt nått fram till omslagspunkter till en förväntade negativ lutning på klimatet, och det mesta talar för att det inom relativt kort tid visar sig genom sjunkande 30-åriga medelvärden även globalt (kapitel 21). Dock kan det handla om flera månader i vissa regioner, beroende på utfallet framöver.


- Avgörande för indikationer på utveckling mot eventuell ny mindre eller större istid erhålls först vid etablering under cirka -1,0C (-0.94) men etablering under ca -0.15C skulle vara ett första större långsiktigt svaghetstecken.


- Utvecklingen ligger ännu kvar i en uppåtriktad ML-kanal sedan 1984 där vi hittils vänt upp vid bottenbegränsningen, men indikationerna är fortsatt avtagande styrka och signalerna är nedåtriktade så länge inte etablering över ca +0,52 sker.


- Resultatet av olika satellitmätningar kan skilja något, då vissa mätningar korrigeras och andra ej, men i tekniskt perspektiv visar de precis samma sak, det vill säga avtagande styrka i temperaturutvecklingen, globalt och regionalt (kapitel 26).


- Vad som styr klimatet är för mig oväsentligt i detta sammanhang och kan ej påverkas eller styras av människan enligt data från verkliga mätserier, men allt talar för att det i allt väsentligt är globalstrålningen som är grunden för klimatets variationer (kapitel 26 och 27).



-------------------------------------------------------------------------------------------


Länkar:


Tidigare avsnitt:

https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-20 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-19 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-18 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-17 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-16 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-15 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-14 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-13 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-12 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-11 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-9 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-8 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-7 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-6 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-5 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-4 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-3 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-2 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-1




Öppet brev 221108

Öppet brev 211203


Vetenskapliga felsteg


Öppet brev 200120



Fakta, vetenskap och förfalskningar


Klimatskeptiker men inte högerextrem


Sagan om Sverige, det tropiska klimatet förr

618 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page