top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Mina klimatmodeller 45

Uppdaterat: 20 mars


240302

Uppdaterad med ERA5 240318

Uppdaterad med UAH Global Land 240320



UAH Februari 2024

...Vi är nu framme vid det hittils naturligaste (mest optimala) området för en möjlig vändning ner... skrev jag i början på november och så ser det ut fortsatt.


UAH mätningar från satellit under februari har nu kommit och utfallet globalt blev +0,93C, upp från + 0,86C. Samma nivå som under oktober.

Bara mindre rörelser även denna månad, utom för USA som återhämtade sig rejält.


Eftersom februari som jag nämnt är en naturlig station enligt tidigare cykler blir det nu spännande att se huruvida detta blir en s.k. dubbeltopp med förnyade nedgångar eller ej. Det finns ytterligare ett par tydliga samband under mars och april, men februari ser just nu ut som den tydligaste och naturligaste. Time will tell.


Vi har som sagt uppnått exakta naturliga tidsintervall och inbördes nivåer/relationer i vågutvecklingarna för en naturlig vändning ner för mycket lång tid och det är nu det spännande börjar i så fall. Vi kan bara följa huruvida temperaturen etablerar sig under nivåerna ca +0,2C, - 0,25C, resp -1,0C, vilka skulle indikera avslut på kortare resp. längre uppåtgående cykler. Etablering under ca -1,0C skulle således indikera att hela uppgången sedan slutet på 1800-talet är över och sannolikt också hela uppgången sedan 1600-talet. Ännu har det inte skett och vi får analysera vilka vägar naturen väljer och hur stora kliven i så fall blir efter hand.


(klicka i bild för större format)











Varför uppåt betyder neråt!

Det kan vara svårt att förstå hur en uppåtgående rörelse och utveckling i temperaturen sedan 1600-talet pekar på det omvända på längre sikt, enligt naturens sätt att röra sig.


Kanske blir det lite lättare att förstå om man betraktar de tre olika perspektiven nedan och som jag pekat på i olika sammanhang, (ex i länken/sammanfattningen längre ner).

Det första i UAH perspektiv sedan 1970-talet.

Det andra i SMHI årsperspektiv från 1860 för Sverige.

Det tredje i 1000-års perspektiv för norra hemisfären enligt Moberg et.al.

Bara som exempel principiellt även om de delvis visar något olika saker.


Man kan då möjligen förstå att de kortare förloppen bara är cirka likadana utvecklingar som de längre, det vill säga slagiga och överlappande vågor som avslutas med en markant nedgång. Varje våg består av mindre vågor av samma typ och alla vågor/rörelser ingår i större vågor/rörelser.

Överlappande vågor indikerar en rekyl/återhämtning, medan en rörelse med trenden består av icke överlappande vågutbredningar, kort uttryckt.


När tillräckligt många cykler/perioder av ex. UAH storlek sammanfogats är det således dags för en återgång av hela, eller nästan hela, denna period av sådana kortare perioder tillbaka mot basen för starten av hela uppgångsperioden, ex. från slutet av 1800-talet (typ SMHI) eller mera sannolikt mot starten av hela perioden av uppgångar från 1600-talet (enl Moberg et.al.). I bästa fall.

I sämsta fall blir det inte bara en återgång mot tidigare botten från 1600-talet utan den långa trenden sedan miljontals år fortsätter vidare i nytt gigantiskt större steg neråt. Gud förbjude!


Jag kan naturligtvis inte ”garantera” att vi nu eller snart nått vägs ände för denna uppgångsperiod från 1600-talet, men de tre utvecklingarna sammanfogade talar dessvärre för det just nu sett till vågutvecklingar.

Är det mot förmodan inte dags ännu, utan ytterligare slag sidledes eller snett upp finns kvar, så kommer det "bergsäkert" att inträffa efter hand som detta naturens rörelsemönster fullbordas. Detta är hela förklaringen till naturens och klimatets variationer, och det är detta som inte det som kallas vetenskap förstår.

Att försöka bekämpa naturliga variationer är varken möjligt eller tillrådligt. Därför att data från verkligheten visar just en sådan korrektiv utveckling som inte är något annat än en mellanliggande och fördröjande period.


Vänder det ner är det således ovisst på lång sikt huruvida det är en större neråtfas eller bara tillfälliga rekyler innan temperaturen etablerat sig under ca -0.25C resp -1.00C, enligt tidigare förklaringar.








Sammanfattande slutsatser enligt Teknisk Analys

Jag har gjort en kortare sammanfattning av tidigare kapitel, för dem som inte vill läsa många och långa förklaringar, vilken kan ses via länken:

Jag avser uppdatera denna efter hand som utvecklingen fortskrider.




Copernicus - ERA5 (Ground+2m)

EU/Copernicus data för februari är nu tillgängliga och uppdaterade nedan.


Utfallet för februari-24 enligt de justerade värdena i ERA5 (2m) blev mycket liknande UAH data i sina motsvarande utvecklingar. Tropikerna har ev. hittat fram till lämplig vändningspunkt om man får tro ML-korridoren, skrev jag senast, och det stannade upp på naturligt ställe, men kan mycket väl gå något högre. Fortsatt tyder det mesta på att haven kring ekvatorn är det som håller uppe siffrorna globalt, och det är bara att avvakta när det visar på tydligare vändningar och nästa fas i klimatcyklerna.

Europa var den region som stack ut mest denna månad och nådde nästan upp till rekordnoteringen 1990 enligt dessa data.

UAH globala landområden (ovan) har till slut publicerats, och det blev en mindre rekyl upp, varför även denna utveckling antyder svagare fortsättning än senaste årets utveckling.







----------------------------------------------------------------------------------------------


Några summeringar av tidigare inlägg och slutsatser ( + referens till tidigare inlägg):  

 

- Klimatet kan analyseras och förutses långsiktigt, ofta i detaljer och följer naturliga mönster sedan årtusenden (kapitel 1 och framåt, kapitel 34).


- Förutom grunderna enligt de så kallade vågrörelserna rör sig klimatet i korridorer (ML-kanaler) vilka kan ses som begränsningslinjer och ange riktningen på rörelserna, så länge de pågår i resp. fas, både i kortare och längre klimatcykler (ex. kapitel 1, kapitel 18 och kapitel 34).


- Naturen upprepar sig i ett fåtal mönster enligt matematiska samband, vilket ger möjlighet att tolka utvecklingen och förutse framtiden i olika steg (ex. kapitel 3 och 15).


- Klimatet ligger i en långsiktig (många miljoner år) relativ brant utveckling neråt, där rekylerna (korrektionsperioderna) varit begränsade innan nya lägre nivåer infunnit sig vilket kan förväntas fortsätta enl. nuvarande signaler. (ex. Kapitel 3, 8 och 23).


- Vi har starka signaler om att en långsiktig cykel från mer än hundra år sannolikt är nära en topp och utvecklingarna hittils har mycket exakta inbördes vågrelationer, vilket kan studeras i bl.a. USA och Sverige enligt långa mätdata. (kapitel 18 och 34). Alla tillgängliga långa mätdata (okorrigerade) för ex Island, Sydeuropa, Australien, Sydafrika m.fl. ser ut på motsvarande sätt med relativt små variationer. De längre temperaturkurvor som redovisas i media saknar motsvarighet enligt mätdata från verkligheten.


- De riktigt långa klimatcyklerna från exempelvis 800-talet indikerar samma regelbundenhet som de från 1800-talet (kapitel 23).


- Utvecklingen sker i återkommande cykler, där 610 och 377 månader resp 610 och377 år ser ut att vara de tydligaste och viktigaste, enligt naturens egna rörelsemönster men både kortare och längre cykler kan återfinnas i mätdata. (kapitel 15, 23, 42).


-Toppen 2016 visade sig till slut vara en tillfällig topp, och det återstår att analysera var denna cykel i klimatrörelserna sedan slutet på 1900-talet finner sin topp och ev. vad detta pekar på för samband i utvecklingen (kapitel 42).


- Avgörande för indikationer på utveckling mot eventuell ny mindre eller större istid erhålls först vid etablering under cirka -1,0C men etablering under ca -0.25C skulle vara ett första större långsiktigt svaghetstecken. Detta har att göra med hur stora rekyler som är normala innan de sannolikt övergår till motsatt trend, enligt tolkningen av vågrörelserna.


-------------------------------------------------------------------------------------------

Har ni synpunkter eller frågor?

Skriv till mig på: alvar.nyren@gmail.com 

 -------------------------------------------------------------------------------------------


 Länkar:     

Tidigare kapitel:


https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-18  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-17  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-16  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-15  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-14  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-13  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-12  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-11  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-9  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-8  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-7  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-6  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-5  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-4  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-3  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-2  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-1     


Öppet brev 221108


Öppet brev 211203


Vetenskapliga felsteg


Öppet brev 200120


Öppet brev 190206 Fri forskning och debatt https://drive.google.com/file/d/19UGni_6eqcGTsrVhv_m6P4dmT4yaUb3_/view      


Fakta, vetenskap och förfalskningar


Klimatskeptiker men inte högerextrem


Grunderna i klimatfrågan, enkelt och bra beskrivet

 

Sagan om Sverige, det tropiska klimatet förr


Jordens klimatvariationer


536 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page