240402
Uppdaterad med ERA/Copernicus 240411
Uppdaterad med UAH-land 240423
UAH Mars 2024
Den kusligt starka uppgången ger fortsatt kalla kårar och ger fog för misstankar om en stark avslutning på en betydande klimatcykel uppåt, innan det hela förbyts i större nedgångar om mönstret är det sedvanliga, d.v.s. avslutande perioder är alltid den starkaste delen av större rekyler.
Utfallet globalt enligt UAH satellitmätningar blev för mars +0.95C, upp från +0.93C.
Det blev marginellt upp över lag utom för USA som åter dök rejält. Det är fortsatt Tropikerna och södra hemmisfären som ser ut att styra det globala uppticket, och vi kan bara invänta den förmodade kommande nedgången, men får vänta på ev. bekräftelser till de tidigare angivna nivåerna vid +0.20C, -0.25C resp -1.0C.
Tidsmässigt pekar de ”ideala” utvecklingarna i så fall mot att en mer än tillfällig etablering under -1.0C sker tidigast i mitten på 2030-talet men redan i början av 2025 kan det bli tal om nedgångar under -0.25C.
-0.65C bör inte mer än tillfälligt passeras förrän mitten av 2028. Enligt nuvarande vågutvecklingar.
Är det en längre nedgångsperiod som startat är det långt ifrån säkert att de ideala tidsförhållandena stämmer utan kan mycket väl efter hand bli brantare än de nedgångar vi sett senaste decennierna och seklerna, då det i så fall är en helt ny rörelse med den riktigt långa trenden på många tusen eller snarare miljontals år och inte en fördröjande fas sidledes som de mätbara perioderna hittils.
(klicka i bild för större format)
Sveriges årsmedelvärden enligt SMHI
Årsmedelvärdet för Sverige 2023 är nu presenterat och det blev en nedgång från 5,89C till 5,20C.
Läget i stort är som tidigare , dvs det är mycket begränsade möjligheter till nya större uppgångar under några år, sett till indikatorer mm, och mera talar för ett lite större ”dipp” i kurvorna, eller värre, även om inget är skrivet i sten ännu. Nivåer och inbördes utbredning av de större rörelserna sedan 1867 är påtagligt precisa för en sådan tolkning likaså.
Riktigt kritiskt blir det först vid ev.etablering under ca +2,0 C och placerar vi oss under ca 0C kan vi se fram emot 1600-talets nivåer, eller lägre. Och fortsätter det neråt kan vi hoppas på en åtminstone tillfällig botten mot mitten av 2040-talet! Men några garantier för detta lämnas ännu inte.
Hela listan över mätdata från SMHI är något ändrad. Inte särskilt mycket, några hundradelar, varierande i storlek och ändringar både uppåt och neråt, men det förvånade mig ändå något då den s.k. homogeniseringen ansågs klar när nya data presenterades under 2022. Jag frågade därför SMHI varför man ånyo gjort förändringar. Svaret från ”klimatolog” Sandra Andersson blev, efter viss efterforskning:
”...Det finns ett antal förklaringar till ändringarna. Den viktigaste är att ny historisk data har digitaliserats och nu inkluderas i underlaget. Varje år gör vi om automatiska kopplingar av stationer och homogeniseringen, så det kan bli något av en dominoeffekt då exempelvis ny digitaliserad data kan ändra kopplingen på en tidserie som i sin tur ändrar kopplingen på andra. Helt nya tidserier har också introducerats. När underlaget för homogeniseringen har ändrats kan då nya homogenitetsbrott upptäckas eller gamla förkastas eller flyttas något år fram eller tillbaka. Sedan justeras all data så att den sista nivån ska vara orörd, vilket gör att den äldsta data förändras mest. Man ska alltså inte förvänta sig att datan, framförallt tidigt i perioden, kommer vara identisk före och efter en uppdatering....”
Vi får tydligen se fram emot ett kontinuerligt skruvande på historiska värden även här, men naturligtvis kommer jag att bevaka så länge jag kan vad som förändras mot tidigare data.
Världens längsta temperaturserie
USA har tillsammans med bl.a. Sverige de kanske bästa och mest heltäckande historiska temperaturbevakningarna. Den längsta temperaturserien lär dock vara ”The Central England Temperature (CET) record, originally published by Professor Gordon Manley in 1953”
Det är ett relativt litet geografiskt område det handlar om, men alla attribut av vikt finns representerade även här, som överallt i längre dataserier från verkliga mätningar, plus lite till, vilket gör den mycket intressant att studera ur ett tekniskt perspektiv.
I korthet visar den upp den sedvanliga nedgången efter mitten på 1900-talet, och efter slutet på 1900-talet en mycket stark utveckling. Nästan lika stark som den i början på 1700-talet, som på goda grunder kan antas vara avslutningen på en första uppgång av denna lite större rekyl/återhämtningsperiod som pågår sedan flera hundra år. Relationerna är förvånansvärt exakta för ett så litet område. Kanske beror det på det omgivande havets stabiliserande egenskaper. Inte vet jag.
Det jag befarar är dock att det nu eller snart är dags för en relativt markerad vändning ner, av en massa olika orsaker. Tidsförhållanden, nivåerna, vågornas utbredning och sammansättning, formationer, många indikatorers utseende o.s.v. gör mig en smula förskräckt inför fortsättningen. Med lite tur kan det möjligen fortsätta ytterligare en bit, men detta är så här långt en utmärkt zon för en större och långsiktigare vändning ner.
Ev etablering över ca 11 C skulle vara mycket positivt för ytterligare en tidsperiod, medan en motsatt etablering under ca 8C vore en rysare, med ca 6C som "sista" räddningsplanka. För ett utsatt område och folk med mycket klena förberedelser inför framtida utmaningar, och med ledare som är starkt troende på tomten. Precis som på många andra håll, men går det som det pekar på efter hand, d.v.s. starkt neråt är nog England och Storbritannien tillsammans med ex Irland ett av de obehagligare områden att tillbringa sina sista dagar i, gissar jag, på grund av sitt läge i Atlanten. Överraskningen kan antas bli ”huge”.
God save the Queen/King!
Det är nog med klimatet som med en del annat. Som min svärmor sa till mig en gång för länge sedan när jag som (jag själv ansåg) pigg ca 40-åring pustade lite ansträngt efter en flyttövning:
Jo, du får räkna med att det bästa har gått nu!!
Sammanfattande slutsatser enligt Teknisk Analys
Jag har gjort en kortare sammanfattning av tidigare kapitel, för dem som inte vill läsa många och långa förklaringar, vilken kan ses via länken:
Jag avser uppdatera denna efter hand som utvecklingen fortskrider.
Copernicus - ERA5 (Ground+2m) (Februari)
EU/Copernicus justerade data för mars är nu uppdaterade enligt nedan och det blev över lag mest neråt, där dock tropikerna fortsatt håller sig kvar på hög nivå, men har inte lyckats bryta över det naturliga vändningsområdet.
Utfallet ger något tydligare indikationer på en vändning ner än UAH. Vi är ännu en bit ifrån att få det bekräftat, och fortsatt skulle det teoretiskt sett kunna finnas lite kvar av uppgången globalt, men sannolikheten minskar nu rejält.
Det blir naturligtvis mycket intressant och av stor betydelse att se hur stark den förmodade nedgången blir efter hand, även om det kan ta sin tid innan "momentum" uppnås.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Några summeringar av tidigare inlägg och slutsatser ( + referens till tidigare inlägg):
- Klimatet kan analyseras och förutses långsiktigt, ofta i detaljer och följer naturliga mönster sedan årtusenden (kapitel 1 och framåt, kapitel 34).
- Förutom grunderna enligt de så kallade vågrörelserna rör sig klimatet i korridorer (ML-kanaler) vilka kan ses som begränsningslinjer och ange riktningen på rörelserna, så länge de pågår i resp. fas, både i kortare och längre klimatcykler (ex. kapitel 1, kapitel 18 och kapitel 34).
- Naturen upprepar sig i ett fåtal mönster enligt matematiska samband, vilket ger möjlighet att tolka utvecklingen och förutse framtiden i olika steg (ex. kapitel 3 och 15).
- Klimatet ligger i en långsiktig (många miljoner år) relativ brant utveckling neråt, där rekylerna (korrektionsperioderna) varit begränsade innan nya lägre nivåer infunnit sig vilket kan förväntas fortsätta enl. nuvarande signaler. (ex. Kapitel 3, 8 och 23).
- Vi har starka signaler om att en långsiktig cykel från mer än hundra år sannolikt är nära en topp och utvecklingarna hittils har mycket exakta inbördes vågrelationer, vilket kan studeras i bl.a. USA och Sverige enligt långa mätdata. (kapitel 18 och 34, 46). Alla tillgängliga långa mätdata (okorrigerade) för ex England, Island, Sydeuropa, Australien, Sydafrika m.fl. ser ut på motsvarande sätt med relativt små variationer. De längre temperaturkurvor som redovisas i media saknar motsvarighet enligt mätdata från verkligheten.
- De riktigt långa klimatcyklerna från exempelvis 800-talet indikerar samma regelbundenhet som de från 1800-talet (kapitel 23).
- Utvecklingen sker i återkommande cykler, där 610 och 377 månader resp 610 och 377 år (Fibonacci-tal) ser ut att vara de tydligaste och viktigaste, enligt naturens egna rörelsemönster men både kortare och längre cykler kan återfinnas i mätdata. (kapitel 15, 23, 42).
-Toppen 2016 visade sig till slut vara en tillfällig topp, och det återstår att analysera var denna cykel i klimatrörelserna sedan slutet på 1900-talet finner sin topp och ev. vad detta pekar på för samband i utvecklingen (kapitel 42).
- Avgörande för indikationer på utveckling mot eventuell ny mindre eller större istid erhålls först vid etablering under cirka -1,0C men etablering under ca -0.25C skulle vara ett första större långsiktigt svaghetstecken. Detta har att göra med hur stora rekyler som är normala innan de sannolikt övergår till motsatt trend, enligt tolkningen av vågrörelserna.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Har ni synpunkter eller frågor?
Skriv till mig på: alvar.nyren@gmail.com
-------------------------------------------------------------------------------------------
Länkar:
Tidigare kapitel:
https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-40 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-39 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-38 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-37 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-36
https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-18 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-17 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-16 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-15 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-14 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-13 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-12 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-11 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-9 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-8 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-7 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-6 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-5 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-4 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-3 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-2 https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-1
Öppet brev 221108
Öppet brev 211203
Vetenskapliga felsteg
Öppet brev 200120
Öppet brev 190206 Fri forskning och debatt https://drive.google.com/file/d/19UGni_6eqcGTsrVhv_m6P4dmT4yaUb3_/view
Fakta, vetenskap och förfalskningar
Klimatskeptiker men inte högerextrem
Grunderna i klimatfrågan, enkelt och bra beskrivet
Sagan om Sverige, det tropiska klimatet förr
Jordens klimatvariationer
Vad säger den icke politiska och oberoende forskningen?
Comments