top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

CO2-Livets bränsle

Nyligen fick vi veta att det uppmätts rekordhöga halter av koldioxid. Fantastiskt glädjande, och möjligheten att föda världens befolkning öppnar sig och tom de fattigaste kan dra fördel av detta. Vi har gått från en andel i atmosfären av CO2 från ca 0,03% till nu dryga 0,04%. Visserligen står människan för bara en mindre del av denna ökning, det andra står haven för, och vi kommer att tappa en del av dessa landvinningar när/om temperaturen ev sjunker, men ändå!

Och som vi sett påverkar det inte klimatet, men kanske kan bromsa framtida avkylning någon hundradels grad?

Tänk om vi kunde använda dessa tusentals miljarder, som plöjs ner i ett svart hål till ingen nytta, på miljöförbättrande åtgärder i hav, mark och luft.


Efter IPCC:s COP 24 i december i Polen så står USA, Ryssland, Saudiarabien, Kuwait, Brasilien, Kina, Indien och Sydafrika utanför åtaganden om begränsning av koldioxidutsläpp. De svarade 2017 tillsammans för 58% av de globala utsläppen. Kina ensamt 27%. Sverige 0,12%! 230 ggr mindre än Kina. Kina och Indien fortsätter att öka sina utsläpp kommer de snart upp i två tredjedelar av de globala utsläppen.


Kanske kan vi i Sverige nå 0,11% senast år 2199! Det vore ingen fördel dock.


En intressant sida ang CO2-produktionen, med liten animation historiskt, från 1960 och framåt, finns på:


http://www.globalcarbonatlas.org/en/CO2-emissions

55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page