top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Börsen 220109

Jag vill först inleda med att jag ytterligare kommer att reducera inläggen ang börsen framöver en tid. Ni är naturligtvis välkomna att skriva till mig på

om det är något ni vill fråga eller diskutera så skall jag försöka höra av mig tillbaka.


Inte mycket har hänt av avgörande betydelse fortsatt, och det är först vid ev etablering under ca 4175 i S&P500 som jag ser mörkare moln på himlen, med ett tidigare varningstecken om ca 4430 spricker, men det behöver således inte gå under 4175 trots detta. Det förefaller som vi är relativt nära en större topp, men det kan mycket väl finnas ex ytterligare en betydande fas kvar uppåt innan dess och slutfaser kan ofta bli överreaktioner, och det kan även bli förlängda vågor vidare uppåt som en del av nuvarande uppgångsfas så vi vet inte särskilt mycket alls.


För svensk del ligger motsvarande nivåer för OMXSPI vid ca 950 resp 875 och för OMXS30 vid ca 2215 resp 2150. Där under är det glest mellan stödnivåerna så det kan löna sig att vara uppmärksam, och fallhöjden är som sagt enorm, den dag det spricker mera tydligt.



Det som kan spräcka bilden kan vara mycket, allt från ev kyligare klimat och energipriser till storpolitik mm, men närmast till hands att kika på verkar ändå räntorna att vara.


Uppgången i USA (tioåringen TNX) som styr fortsätter enl tidigare rader men tar vi oss över 1,90 ligger även den kritiska nivån kring , 2,10 i farozonen. Däröver ser det explosivt ut.

Blir andra faktorer bromsande och avgörande för börserna att vända ner innan dess för en tid behöver dock TNX inte nå kritiska nivåer, i alla fall inte på många månader, men det är såklart en faktor att bevaka.



Bitcoin kan stöka till det åt båda håll och ännu fortsätter den markant svaga utvecklingen enl tidigare. Det ser ut att kunna fortsätta vidare neråt mot ex ca 1500 eller tom under 1000, men skulle vändning bli fallet så småningom och etablering åter sker över ca 2000 och senare 2350 är det åter vidare uppåt som förväntas. Rörelserna är ofta blixsnabba så skall man spekulera här gäller det att hålla sig nära skärmen. Huvudintrycket f.n. är dock påfallande svaghet vilket brukar innebära att betydligt längre tid åtgår, många månader, innan marknaden åter får tillbaka förtroendet för nya spekulationer.



Oljan (Brent) följer förväntningarna och det vore naturligt med fortsatt klättring enl tidigare, men området härifrån till ca 85 är lurigt och ev nedgång under ca 76 inom kort skulle indikera att betydligt lägre nivåer blir aktuella, ex ända ner mot ca 60 eller lägre. Och i så fall naturligtvis skulle ta mycket längre tid att återhämta sig från. Ev etablering under ca 60 ger också frågetecken om vi inte skall betydligt längre ner, ex ytterligare en halvering, men det måste analyseras närmare efter hand i så fall och bör också samköras med en större kolaps i indexen i övrigt.



Guld och silver trampar vatten och visar ännu inga långsiktiga styrketecken, På sikt tror jag på en stark period framöver även fortsatt och den kan vara näraliggande men spricker nuvarande område bör det falla ytterligare en bit innan dess, ex 1710-1660 för guldet och ca 21-20,6 för silvret, eller tom lägre.

USD/DXY ser fortsatt avgörande ut och ung enl tidigare, men ger den inte upp och faller under ca 94 och senare ca 91 kan det således ta sig en bit till.






34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page