top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Terrornätverket

.... i Sverige inom klimatterrorn består förutom av journalistklubben och MP/miljörörelsen av många grenar där SMHI är en underavdelning som jag nämnt men även TT är solidarisk sponsor många gånger senaste åren. Skrönorna avlöser varandra, den ena mer fasansfull än den andra och det är ett under att mänskligheten inte gick under redan för flera år sedan. En vandringssägen som upprepas allt oftare i brist på andra katastrofer är sägnen om extremväder. En bra artikel om detta finns på:



Professorn i dynamisk meteorologi Lennart Bengtsson som många hört talas om senaste tiden kommenterar bl.a.:

"........Media prioriterar ”berättelsen” och inte verkligheten. Det är som om man skulle bedöma ändringen i antalet kritiska väderhändelser baserat på hur antalet vädervarningar har ökat i SMHI:s väderrapporter.

Det närmast komiska i berättelsen om extremhändelser är faktiskt att de snarare kommer att minska i ett varmare klimat. Och skulle klimatet spåra ur a la Rockström och växthusgaserna öka 10-falt eller mer så kommer de flesta extrema väderhändelser att närmast upphöra. Och då finns det all anledning att oroa sig. I flera delar av jorden är extrema väderhändelser nämligen nödvändiga.

Några faktauppgifter:

1. När det gäller extrema väderhändelser så kan var och en informera sig genom att ta del av väderstatistik som är tillgänglig på internet liksom från SMHI:s hemsida. Några tydliga robusta tendenser är svåra att finna. Detta är delvis en följd av att extremt väder definitionsmässigt är ovanligt. Högsta uppmätta temperaturen i Sverige är t ex från den 9 juli 1933.

2. När det gäller skador från extremt väder har dessa genomgående ökat eftersom det finns mer att förstöra.

3. Jämför man med globalt BNP så har skador av väder liksom av vulkaner och jordbävningar genomgående minskat relativt ekonomins ökning. Jag har här några figurer i min bok som visar detta.

4. Antalet dödsfall till följd av extremt väder har minskat kraftigt till följd av bättre väderprognoser och bättre varningssystem......."


Jo,jo!




122 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page