top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Set Up och Stopp Loss

Uppdaterat: 18 jan. 2019

Det förekommer mycket fikonspråk inom börsvärlden precis som inom alla yrkesgrupper och områden. Två av de vanligaste är dessa, där Stopp loss helt enkelt är ett annat uttryck för det jag nämnt, dvs en förutbestäm nivå/pris där jag säljer aktien eller indexbaserade innehavet/motsvarande.

Det kan göras på minst två olika sätt genom att man antingen använder sig av sin handelsapplikation, dvs där man handlar, vilka nästan alltid numera har sådana funktioner, eller så sköter man det själv genom att sälja på vanligt sätt när gränsen för mitt innehav överskrids. Det kan vara bra inledningsvis att använda den "automatiska" funktionen där man lägger in detta på förhand för att inte lockas att rucka på gränserna och fungerar även om man inte skulle sitta vid skärmen just när det händer. Nackdelen är att man inte vet hur köptrycket är när det ev spricker och det kan bli ett lite större hopp neråt än man tänkt sig men det har mindre betydelse i längden.


Set up finns det nog lika många av som köp- och säljsignaler, dvs det är en bedömning hur man anser huruvida det föreligger ett sådant, men det beskriver bara ett läge där det kan vara bra att handla, av olika orsaker.

Lite förenklat kan man säga att det ofta förknippas med någon nivå som är lite avgörande enl någon uppfattning, en trendbotten eller vid ett trendtak eller annat läge man kan se lite tydligare.


Ett sådant läge, set up, som mycket ofta återkommer är brott av trender uppåt och neråt som jag nämnt. Problemet är dock att det nästan lika ofta blir så att aktien eller indexet efter brottet av ex ett trendtak tar sig neråt igen och åter "testar" detta trendtak ovanifrån, innan det ev fortsätter uppåt. Upptäcker man något sådant är detta just en bra set up enl min mening, av två skäl. Dels är det en mycket frekvent företeelse att det rör sig så här inledningsvis av någon anledning man bara kan spekulera om, men även av anledningen att man har lätt att se om det skulle vara fel och aktien eller indexet åter faller ner under trendtaket. Förlusten blir liten vid ett misslyckande vilket inte heller är unikt.


Ett exempel i dagarna är Assa Abloy B, ett stort svenskt bolag som ni vet. Det uppträdde precis så här som det ofta gör vid senaste trendbrottet uppåt som ni ev kan se på bilden. Nu finns ingen garanti för att det fortsätter, men det vore mycket naturligt om den skulle fortsätta ytterligare en bit uppåt trots att den uppvisat svaghet långsiktigt, och att detta kan vara en tillfällig rekylperiod i en längre nedgång. Men det får man bevaka med ex en stopp loss enl tidigare, som i det här fallet skulle kunna vara brott av trendbotten jag ritat ut. Med någon % marginal.

Nästa naturliga nivå skulle kunna vara det större trendtaket t. ex. men det kan såklart spricka och vända neråt när som helst, ex vid större börsoro i stort. Eller vid negativa nyheter, men det är ingenting som marknaden visar sig veta just nu. Bolagsrapporter vet man oftast när de kommer och det kan vara bra att hålla reda på om trenden uppåt inte är så stark.


Teoretiskt kan man spekulera i nivåerna, ca, inte exakt, 167, 173 resp 177 som kommande "motståndsnivåer" om den skulle orka ta sig vidare härifrån men det är ingenting man behöver spekulera kring om man har en färdig strategi med ex trender.


https://drive.google.com/open?id=1JPHMH9pIROWyLERni7DjgjB1ZrrVuSVV



26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page