top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Kärnkraften i framtiden?

Uppdaterat: 26 dec. 2019

De som inte tycker att symbolpolitik och undanhållande av fakta är en bra "strategi" och som är det minsta naturvetenskapligt intresserade rekommenderas läsa en serie rel lättlästa och fantastiskt bra skrivna artiklar, enl min mening, om utvecklingen av kärnkraften historiskt och utvecklingen framöver. Av en begåvad och mycket kunnig insider, Johan Montelius, Lektor KTH, Skolan för Elektroteknik och Datavetenskap.


Trots att Sverige väljer att satsa på vädekvarnar och återgår till "hästtransporter" igen efter hand så sker en rasande utveckling i vår omvärld, och Sverige och svenskarna kommer att kunna sätta sig på läktaren tillsammans med tyskarna i deras "energiwende" och kika på när andra rusar ifrån.

Sannolikt kommer detta tillstånd bara bli tillfälligt när näringslivet och "marknaden" sent omsider fattar galoppen, men tyvärr alltför långvarigt, och vi har redan halkat mycket långt efter genom tappade resurser och kompetens. Från att en gång ha varit i tätgruppen.


Hur som helst, en guldgruva för intresserade med många lättfattliga slutsatser i ämnet om var forskning och verklighet står idag, i andra länder inte minst, ex:


"..........Snabba reaktorer innebär att vi kan sluta bränslecykeln; allt uran kommer till användning, endast klyvningsresterna blir kvar. Det som då blir kvar att hantera som avfall behöver bara lagras i ca 300 år. Att snabba reaktorer nu lanseras som en lösning på avfallsproblemet, snarare än brist-på-uran-problemet, är kanske det som till slut får denna teknik att slå igenom......."


Finns på:








Kompletterande mycket läsvärda inlägg om sol och vindkraft av samme författare finns på:





262 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page