top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Guld och silver 200924 ca kl 20

Det händer saker i ädelmetallerna men faktiskt har inte så mycket hänt, om man säger så.


Båda metallerna tog lite raskare steg ytterligare en bit ner och många blev nog lurade av den lite stegvisa nedgången, vilken jag själv inte såg som mest sannolik.

Hittils stannade de upp fint ca vid sina kritiska nivåer enl tidigare och kan mycket väl ta fart härifrån, men det kan också finnas flera delar av pågående korrektion som gör att vi får vänta ytterligare och ev från något lägre nivåer. Det blir lite krångliga förklaringar men jag skall försöka bena ut en del.

Det som talar för en långsiktig topp är t.ex. att vi fick vändningen 07 aug exakt vid den långa högaffelns mittpunkt vilket är ett mycket tydligt varningstecken. Syns tydligast på de längre bilderna, vecko resp månad.

Vändningen kom med indikatorer på mycket höga nivåer som vi är långt ifrån att ha vilat ner, vad gäller de längre vecka och månad, men då dagsindikatorerna ligger i ett ”bra” utgångsläge ser det ut att finnas mera bränsle för nya uppgångsförsök.

Å andra sidan skulle det i normala fall krävas ytterligare ett större antal dagars rekyler alt rel snabba ytterligare nedgångar för att korrigera hela uppgången från aug 2018, men då det hela som jag nämnt tidigare är allt annat än de vanliga utvecklingarna vi brukar se i motsvarande faser gör det det hela betydligt mera svårtolkat.

Att ytterligare tid för korrektioner vore närmast önskvärt syns tydligare i silvret, för hållbar styrka, men det kan även ske via nya kortare upp och nedgångar innan det bestämmer sig och delvågornas början och slut är inte särskilt mycket tydligare än i guldet.

Utvecklingen i guldet tyder t.ex åter på att den senaste uppgången till stora delar är s.k. oregelbundna utvecklingar (precis som de jag pekade på strax innan vändningen upp i mars i år 2020), alt löpande korrektioner, där vi ev har de stora klättringarna kvar snart eller senare.

Det som fortsatt gör att jag tror på högre eller tom mycket högre nivåer efterhand är framför allt att utvecklingen enl de kortare högafflarna accelererade ur sina tydligaste gränser, och nu agerar på ovansidan, vilket är en vanlig reaktion när styrkan tar fart i ex en ”trea”.

Men det kräver att kurserna tar sig över tidigare topp och något till för att leta sig in i nästa ”gaffelhalva”, på ovansidan.

Ett annat positiv tecken är sättet som korrigeringen tagit så här långt dvs via trianglar till något som just nu liknar en vimpel. En positiv formation just nu Ytterligare positiva teknikaliteter finns om man söker, inte minst i en mängd guldbolagsutvecklingar mm, men skall inte ta det mera här.

Tidsmässigt ser kommande månadsskifte ut som den mest optimala tidpunkten för ev vändning upp men är å andra sidan ett ännu osäkrare kort.

Dollarns svaghet har hjälpt guldet tidigare men en rel betydande och snabb vändning upp senaste veckorna för dollarn har sannolikt bidragit till att trycka tillbaka ex. guldet, och det kommer fortsatt vara en osäkerhetsfaktor, men dollarn har ganska sannolikt mera att tappa framöver som det ser ut just nu så det är mera en tidsfråga innan dollarindex åter vänder ner, men kan mycket väl fördröja utvecklingen ytterligare.

Sammanfattningsvis är jag fortsatt positiv till guld och silver så som utvecklingen ter sig för tillfället, men en nedgång i guldet under 1830-40 och framför allt ca 1770 skulle ge motsatt bild t.v..

Och tar sig utvecklingen över tidigare topp finns stora möjligheter till rel stora och raska kliv ytterligare. Ex upp mot dryga 2400 eller troligare över 2700. Men inte på enstaka dagar eller utan rekyler såklart.

Många om och men, men sådant är det vanliga med många analyser, menar jag, dvs man får se vilka alternativ som är de mest sannolika och sedan hur de spelar ut och väljer.











27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page