top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Kina 200413

Även om detta drama har en mycket mörk och allvarlig grund med enorma konsekvenser kan man som TA-intresserad inte låta bli att fascineras av de historiskt stora rörelserna i nästan allt som kan registreras, och hur rörelserna ofta, inte alltid, är i viss mån förutsägbara. Därför att naturen och utvecklingen upprepas gång på gång enl ett rel fåtal alternativ. Både i perspektiv på timmar men således också i tidsaspekter på många tiotals år eller mer.


Det "kinesiska undret" är ett omskrivet kapitel, men sett ur ett börsperspektiv imponerar det kanske inte lika mycket. På senare år i varje fall.

Hong Kong Hang Seng Index är det dominerande indexet som västerlänningar oftast kikar på, bl. a. pga sin historiska koppling till västvärlden men det finns fler stora börser där Shanghai är en annan gigant.

HSI (här i veckoperspektiv, en stapel = en vecka) uppvisar ett något annorlunda utseende än det vanligaste och jag trodde själv att det redan ca 2011 var på väg ner i källaren men räddade sig kvar i en stor sk ABC-våg fram till 2018. Då HSI redan tagit ut sin fulla negativa potential skulle det kunna räcka med en fortsättning med slut kring ex ca 15-16000 eller tom häromkring, men mera talar för att mycket djupare alternativ kommer att bli verkliga, ex ner mot 5-6000 eller lägre. Detta även med hänsyn till tidsaspekter i förhållande till tidigare vågor mot toppen i oktober 2007, där ett ytterligare dyk mot nämnda område skulle vara naturligt för att korrigera tidigare uppgångar med en botten tidigast 2022 eller senare.

Skulle index etablera sig över ca 32000 igen har jag sannolikt fel och vi kan få vänta ytterligare betydligt längre tid på stora korrektioner igen, men det är inte det mest näraliggande alternativet.





För Shanghai ser det om möjligt ännu dystrare ut och här ser fortsättning ner mot ca 900-1000 helt naturligt ut, men betydligt lägre, under 300, skulle inte förvåna. Här skulle ev etablering över ca 3500 igen visa att jag har fel, med åtminstone många månaders fördröjning, alt nya längre uppgångar.




26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page