top of page

Börsen 250412

  • Skribentens bild: Alvar Nurre Nyrén
    Alvar Nurre Nyrén
  • för 7 dagar sedan
  • 9 min läsning

Uppdaterat: för 6 dagar sedan

Det negativa tog över till slut och att detta är en inledande fas neråt av flera ser ut som det mest sannolika, men ännu har vi inga riktigt tydliga tecken på långsiktig svaghet utöver vad som förekommit tidigare. Vi har haft liknande nedgångar flera gånger, med finans- och Covidkris mm.

Rent tekniskt är det som sagt "bäst" om nedgångarna är stora och går snabbt, då det är fråga om korrektioner av tidigare uppgångar som måste till för att förbereda nya uppgångar, men förväntningarna är naturligtvis att det inte är klart än på många månader, om vi får de större tecknen på plats.


En liten tillbakablick och några andra index, innan jag gör den sedvanliga rundvandringen


Korrektioner

Den enda riktigt långa serien av börsdata jag har (här i månadsperspektiv) kan ses nedan och beskriver S&P500 från början av 1928 fram till januari 2022.

Finanskrisen 2007 hade en nedgång, i procent från toppen, på 57%.

Covidraset februari 2020 blev större i antal punkter men stannade vid en nedgång på ca 36%.


Det är trots allt småsaker jmf med kraschen 1928 fram till 1931 där nedgången blev drygt 86%, trots att det knappt syns i de långa kurvorna. Vi kan läsa om denna historiska depression i historieböckerna och bara hoppas att vi slipper sådana ödesdigra korrektioner framöver.


Programmet jag använder har ett makalöst verktyg i sin s.k. ellipsfunktion som mycket ofta beskriver vad som korrigeras, minimum, för att en viss period skall var "färdigkorrigerad", och klar för nya toppar. Den säger inte i förväg vad/hur mycket av tidigare uppgångar som skall korrigeras, men efteråt kan man oftast kontrollera vad som blev utfallet, och därmed lite säkrare förstå var man befinner sig i utvecklingen.


Diagrammet sträcker sig inte fram till dagens datum utan högsta värdet tom början av 2022 är här 4818, varefter en större nedgång tog vid, ner till 3491.


De senaste årens utveckling finns i en annan dataserie över S&P500, nästa bild nedan, den dataserie som jag använt de senaste tre åren, vilken bara sträcker sig bakåt till ca 1976. Högsta notering i SPX/S&P500 är så här långt 6147 vilket inträffade 19 februari i år.


Om det är så att hela uppgången sedan före 1928 nu skall korrigeras kommer nedgången att nå minst det första sneda strecket från ca 1800 (som inte skulle bli särskilt mycket annorlunda om jag haft data från 1927 även i detta diagram) i bild nr 2, och mera sannolikt även det sneda strecket därunder, ev med en större rekyl däremellan.


Naturliga vändningsnivåer i så fall skulle kunna ligga på minst neråt 3000 om det tar riktigt lång tid, många år, men kanske troligare ner mot ex ca 1500, eller lägre, om det går lite snabbare.


Jag säger inte att det måste bli så, just nu, men det ger ändå en uppfattning om vilka korrektioner som sannolikt kommer att utkrävas, antingen i denna sväng eller en senare.

Enligt min uppfattning av teorierna i vågutvecklingen.


Ni kanske också kan se att utvecklingen fom raset 1987 fram till toppen innan finanskrisen med början 2007 just gav just en sådan exakt rekyl, varför jag betraktar denna period som en större delvåg i utvecklingen.


Det som indikeras just nu är enligt min uppfattning, att vi efter botten 2009 varit/är inne i en avslutande s.k. C-våg, och frågan är nu om den är avslutad eller ej, vilket vi inte kan avgöra förrän betydligt längre ner.


(klicka i bild för större format)




Tyskland GDAXI:

En utveckling som förvånat mig lite mer än i övrigt är att tyskarna varit såpass optimistiska, såpass länge, som nedanstående månadsdiagram antyder.

Index toppade så sent som 18 mars i år vid 23476, med en "dubbeltopp" som upprätthöll optimismen längre än jag trodde var möjligt.

Tyskland med sina grava struktur- och energiproblem kände sig väl åter oövervinnerliga innan verkligheten lyste igenom.

Men just nu är vi bara framme vid en första korrektionszon så nya betydande uppgångar/rekyler kan inte uteslutas, innan de större fallen "oundvikligen" faller på plats.


Skulle det slumpa sig så att riktigt långa perioder skall korrigeras ser ca 10000 ut som ett minimum men mera sanniolikt ner mot ca 6000 eller lägre.

Och första tydliga tecken på en sådan större korrektion kommer inte förrän vid ev etablering under ca 15700, så det finns ev plats för större rekyler under längre tid innan dess.



Hongkong Hang Sen:

I lyckliga fall kan vi ta oss upp tillbaka mot ca 25T, skrev jag för något år sedan, och vi fick en kraftig vändning ner, just vid nivåerna enl Ellips-funktionen, 24874, och mycket talar för att det var en vändning för många månader.

Naturligtvis kan jag ha fel och att det vänder upp mot ex ca 27T också, men just nu ser det ut som en långsiktig vändning.

Ca 17T ser ut som kritisk nivå men osäkert vilken av korridorerna som kommer att styra utvecklingen och signalera ev kapitulation.

(dagsdiagram)



Japan Nikkei 225:

Ang Japan som gått starkt under senare år men som ändå bara nått upp till ca toppen från 1987, nämnde jag att det möjligen skulle kunna nå ca 45T innan långsiktig vändning ner.

Det blev som högst 42426 så här långt och det är först vid ev etablering under ca 28T och senare ca 21T som det ser "kört ut" men utseendet just nu förskräcker.

(månadsdiagram)




USA - Russel 3000:


....Riktig kris långsiktigt ligger faktiskt så lågt som ca 1730 ....


2745 som lägst så här långt och USA har påbörjat en korr som det verkar. Vi ligger alldeles för tidigt i nedgången så det naturligaste vore ytterligare återhämtning, ev fortsatt slagig, innan det ev vänder ner mot ex 2560 eller lägre.

Skulle det mot förmodan ta sig över ca 3400 har det vänt på steken ännu en gång men sannolikt bara för kortare tid och max ca 3670, då månadsindikatorerna vänt ner lite väl mycket.


USA - S&P500:

.... SPX visar naturligtvis ca likadan utveckling och vi ligger något tidigt i utvecklingen medan indikatorerna störtar, varför det vore naturligt med minst en lite trydligare rekyl.

Ca 5260 borde inte passeras förrän tidigast om drygt en månad, så allt annat än en rekyl innan dess vore ren katastrof och inte heller sannolik.....


--skrev jag för en månad sedan, och rekylen kom in som förväntat men nästa dyk blev häftigt och åter för tidigt nere under 5260 varför vi nu försöker åtgärda detta med en rekyl, innan nya dyk infinner sig. Är min tolkning just nu, men ev fortsatt uppgång över ca 5980 skulle tillfälligt ändra på detta. Långsökt just nu.

23 april, plus/minus en dag vore det optimala för nya dyk genom 5260, teoretiskt.


Nasdaq Comp, IXIC:

....... 18900 resp ca 18000 visar vägen neråt. 16000 blir testet för den riktiga svagheten om vi når såpass långt men hinner sannolikt ändras något framöver.......

Hög tid för rekyl även i IXIC, men ser snarare ut att ha något kvar neråt innan dess.

Fortsatt är ca 16000 och sedan 13000 de nivåer man inte vill se spricka upp....


Ungefär samma sak här, dvs en rekyl för att förbruka tid, men sedan djupa dyk, med för tidig ankomst under ca 16000. Här är vi inte lika tidiga efter rekylen, så nya fall kan klomma inom kort, men bör i någon mån samordnas med SPX varför det kan dröja.

Nedgången sedan dec 22 har nu fullföljts enl bild och även den första nivån för uppgångar efter Covidhissen 2020, och kan också ge lite större vilorum och ursäkt innan ev nya fall tar vid.

Positivt men mindre sannolikt vore uppgångar över ca 19000.



Sverige OMXSPI:

.... Etablering under ca 990 vore en första stark negativ påminnelse, om det sker inom kort.

910 resp 820 blir ev senare signalnivåer.....

... Under ca 875 ekar det dessvärre lite tomt! Än så länge, i alla fall. Ev rekyler kan ge nya stöd....


... skrev jag tidigare och vi var nere vid 807, vilket även är exakt vad som krävdes för att korrigera uppgångarna från okt 22, men allt talar för att det bara är mera tid som krävs för nya nedgångar. Mellanliggande uppgångar från 2022 ser orkeslösa och avslutande ut och just nu bara en väntan på nya större fall, då vi även här varit för tidiga.

Ca 685 ser ut att ligga i korten efter hand och tillika den stora ödesnivån vi inte bör bryta, med ca 610 som en sista räddningsplanka.

Etablering över ca 1000 vore något att hoppas på men ingenting som verkar realistiskt jut nu.


Sverige OMXS30:

.... Storbolagen ser mera normala ut och har ännu inte givit några större svaghetstecken.

2800 ser ut som max och neråt är det ca 2570 resp 2370, vi inte vill se.....


... Storbolagen vände ner med besked och även dessa har nått miniminivå för korr efter 2022 med 2097 som lägsta notering hittils.

Vi kan hoppas på etablering över ca 2700 men jag har svårt att se att det skulle hända.

Långsiktigt ligger "Make or Brake" kring 1585 med knappa 1900 som tidigare signalnivå.

Mönstret talar för fortsatta nedgångar, men tidpunkterna är svårare att gissa.

En slagig mellanperiod vore väl det naturligaste innan tiden kommit ifatt och indikatorerna tagit sig upp igen.


Bankindex i USA, BKX:

.... Utbrott ur intervallet 120-150 ser ut att avgöra riktningen på lite längre sikt....

....Utbrottet kom och blev neråt, men fortsatt kan man hoppas på ca 115 resp ca 90 eller ML-mittlinjen innan det luktar nödläge. Obra, skulle man väl kunna säga såhär långt, men en rekyl ser inte ut att var långt borta.....


Rekylen kom omedelbart och 115 höll, men bara några dagar, och nästa stöd testades.

Det ser ut som en fråga om tid innan nya fall mot ex 90 tar vid, men det kan som sagt bli en slagig period med avsevärda uppsvängar emellanåt. En paus från ca 90 eller ML-mittlinjen vore hur som helst mycket normalt, om vi når så långt redan inom kort.

Etablering över 134 igen vore önskvärt men mycket långsökt.


Treasury Yield 10 Years (^TNX):

..... Räntorna viker ner vid lämpligt ställe, men har fortsatt risk för högre och 5.00 är kritiskt i så fall. Mera talar för att det, ev efter nytt uppgångsförsök, vänder ner lite tydligare och redan under ca 4.45 skulle bekräfta detta med ca 4 som nästa nivå för långsiktigare avgörande.....

....Räntorna oroar fortsatt och läget är detsamma....

....Något lugnare just nu och så länge inte etablering sker över ca 4.45 igen.....


Räntorna reagerar enligt "ML-boken" nästan kusligt exakt och vände upp där det helst inte borde. Som ni kan se är vi uppe vid nya skiljelinjer och mera talar nu för att det inte räcker med detta.

Ca 5.00 resp 5.30-5.40 står ev på tur om inte ML-kanalerna håller emot.


USA-dollar USD:

.... Jag håller fast vid att det sannolikt vänder upp vid senast ca 101.5-102 eller någon av ML-linjerna, men är långt ifrån säker.....


Fel, fel, fel. USD studsade mot ML-mittlinjen men orkade inte fullfölja utan föll igenom och det rullar nu över mot långsiktig svaghet om inte området dryga 97 håller, vilket syns lite tydligare på månadskortet. Ca 84 eller betydligt lägre kan mycket väl bli resultatet om 97 spricker.



Guld:

Guldet fortsätter övertyga och behöver bara små rekyler. Utvecklingen tyder på en avslutande våg men hur långt det kan nå är svårare att veta samtidigt som USD hjälper till med sin nedgång. När uppgången är över kommer vi sannolikr raskt att se det relativt tydligt genom skarp vändning och betydande fall, men t.v. pekar det upp. Dagsdiagram och månadsdiagram indikerar en del, men avslutningar kan bli oväntat starka.

Ca 2750 och senare 2400 visar när uppgångarna är över enligt nuvarande utseende.



Guldbolag GDX:

.....Bolagsaktierna inom GDX går starkt men jag gissar på en topp i området ca 45-47.

Ca 50.50 eller högre ser fullt möjligt ut om det orkar över 47....


Det tog fart även i guldbolagen med lite fördröjning och ännu finns inga tecken på långsiktig topp. Det finns goda alternativ även högre med ex 58 eller 65 som teoretiska nivåer. Just nu talar mera för betydligt högre, kanske mycket högre om USD faller igenom, men det gäller nog att vara snabb i vändningarna om/när det vänder till slut.

Under ca 45 och senare 36 vore ett starkt tecken på långsiktig svaghet, men ca 30 blir nog avgörande i så fall.


Silver:

.....Silvret gjorde en förväntad rekyl mot ca 31 och är nu åter framme vid ett ev avgörande, upp till ca 35.50. Grejar den det kan även 38.50 eller högre bli aktuella. Jag lutar åt vändning ner, men det kan mycket väl vara fel.

Neråt visar den svaghet under ca 30.50 .....


Silvret divergerade oväntat mycket jmf med guld när det vände ner vid förväntat område, och föll tillfälligt tom något under 30. Tar det sig åter över ca 34 och tidigare topp kan det mycket väl gå en bra bit ytterligare, men det får inte vända ner under ca 27.50 för då riskeras även det långsiktiga vid ca 25.


Bitcoin:

..... Under 70T vore negativt medan lyft ovan ca 95 skulle visa på ny styrka.

Under ca 60T skulle kunna ge ännu snabbare nedgångar, men en rekyl, minst, inom kort vore naturlig. .....


Så ser det ut fortsatt och jag tror på en ny uppgång inom kort men ev efter ny rekyl mot 70-75T. Just nu ser det mindre sannolikt att det tar sig över 115-116T men som vanligt gäller att det kan ta ytterligare fart om sådana skiljelinjer bryts mer än tillfälligt.

Tecknen neråt enligt tidigare rader.


Brent Crude Oil:

....Brentoljan gick lägre än jag trodde men ännu håller området vid 68. Jag gissar på en vändning upp och tar det sig över ca 80 finns möjligheter enl bild ända upp mot 115. Brister 68 ser det riktigt svagt ut och 60 eller lägre kan bli aktuellt.....


Brent vände upp vid 68 men bara tillfälligt och negången blev stark när väl stödet bröts.

Jag tror på fortsättning ner så länge inte etablering över 70 och senare ca 79 visar sig och neråt får den längre ML-mittlinjen vid ca 50 inte spräckas för då kan det gå betydligt djupare. Över 79 kan det gå starkt om det skulle ske, men då bör något inom geopolitiken visa sig som ger tryck åt utvecklingen, så vi får väl hoppas på lägre?






Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page