top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Börsen 221126

Det tuffar på ungefär som förväntat i indexen, men styrkan är inte oväntat begränsad. Det ser ut som vi har något mer att ge på ovansidan men sedan är risken fortsatt stor för en lite kraftigare kapitulation i en större andra fas neråt. En längre period av sidledes slagig utveckling med något högre avslutning vore inte onaturlig, och så länge det inte tar rejäl fart neråt kan det gneta på vidare snett uppåt ett tag till.


USA - S&P500:

...Det ser ut som styrkan finns att nå minst lite högre, ex 4245 eller tom upp mot 4500 men sedan ser det i nuläget tveksamt ut ang högre nivåer. Ev etablering över ca 4500 lämnar fältet öppet för högre eller mycket högre...

skrev jag 221030 och så ser det ut fortsatt och enligt bild. Neråt är sannolikt området 3150-3000 av stor betydelse huruvida det skall bli större panik eller ej.


(klicka i bild för större format)


Sverige OMXSPI:

...Kanske att det når ca 810 alt 860 och över 860 skulle intrycket bli positivare...

Vi har nått 810-området och ser ut att kunna gå ytterligare högre med eller utan rekyler. Håller USA sig på banan kan det även bli tal om ca 965 men just nu sannolikt inte högre. Ca 665 och nu även 600 ser avgörande ut om det vänder ner.


OMSS30:

... OMXS30 ser ut att kunna gå vidare mot ex 2120 eller tom 2280 och senast där bör vi få ett avgörande för ytterligare flera veckor eller mycket mer. Etablering under 1720 släcker ev lyset för en tid....

Skrev jag senast. De större bolagen har gått relativt starkt, men bilden är ca som tidigare. Under 1900 skulle vara ett första dåligt tecken, men en mycket längre slagig sidledes utbredning är ett alternativ även här.

... Bankindex i USA, BKX har nu en utmaning att bryta över ca 107. Det ser inte orealistiskt ut och då kan vi även nå ex 120. Jag gissar att vi inte kommer högre än ca så...

lät det tidigare och vi har med svårighet tagit oss över 107 efter hand. Området 11-113 är tungt motstånd, enligt tidigare utvecklingar att döma och ca 120-121 ser ut som ett max även fortsatt, men vi får avvakta ev kraftigare vändning ner innan vi vet mera.


... TNX, den långa räntan i USA stretar vidare men ser ut att tappa farten för ett längre slag till slut. Uppåt hägrar ännu ca 4,75, eller högre, men området kring 4,20 ser ut att hålla emot ungefär som förväntat ett tag till. Ev etablering under ca 3,40 skulle ev vända sentimentet för längre tid...

Räntan vände ner ung som man kunde ana och det vore naturligt med en ny körare uppåt efter hand, men sannolikt för tidigt för att ta sig över tidigare topp mera beständigt, utan en större nedgång än så här vore naturlig på sikt, ev i en starkare s.k. C-våg (motsv). För att signalera en långsiktig topp måste etablering ske under området 2.15-2.35 och det kan ta mycket längre tid, många månader eller mer, så vi får utvärdera utvecklingen vidare.


Dock är detta ett relativt positivt tecken fortsatt, så länge det står sig, även om det innebär en längre period av djupare lågkonjunktur och pessimism i stort, men vi slipper i så fall en skenande inflation tills vidare, vilket är viktigare i min värld när det gäller den ekonomiska utvecklingen för de flesta.


... Dollarn USD slog även den över något mot förväntat men bara kort och behöver nu hålla sig över området 102-104 för att inte ge större svaghetstecken. Under ca 98,5 signalerar tydligare långsiktig svaghet. Över 116 vore ett nytt styrketecken men jag gissar att det blir övermäktigt....

Det var bilden senast och jag tippar att det kommer att stå sig med nya tecken på lägre nivår efter hand. Vi bör dock få en markerad vändning upp en tid senast vid ca 102 och det är då det ev avgörs om svagheten skall bestå med en ca lika hög topp, eller snarare lägre topp och återupptagen nedgång.


.... Guld har fortsatt problem och behöver som tidigare hålla sig över 1580-1600, vilket ännu är min förväntning att den klarar. Ex runt 04-07 nov skulle kunna betyda en lite tydligare pådrag uppåt enligt senaste cyklerna....

Vändningen kom redan 03 nov vid 1615 men jag är ännu skeptisk till att den klarar vidare uppgångar över ca 1850 direkt, vilket är ett första krav för en tydigare botten, där en ev ny nedgång måste hålla sig över ca 1580.

Fortsatt osäkert således, men positivt så länge ca 1580 håller.


Jag bortser från ev. "statlig styrning" man anser sig ev ha rätt till av inflations och penningpolitiska skäl, som jag tidigare nämnt, men det är ett stort frågetecken och osäkerhetsfaktor både i guldet och i oljan.


... vi får invänta etablering över 21.40 resp 23,45 som tidigare innan det ev stabiliserar sig i en upptrend för ett längre tag....

lät det tidigare och även silvret vänder upp ca enligt förväntningarna och närmar sig ett avgörande.

Jag är själv spänd på vilken väg det tar men det vore naturligt med minst en mindre rekyl innan det ev finns kraft att ge tydligare styrkebesked. En förnyad rekyl/nedgång mot ex ca 18 vore inte överraskande innan den samlat sig för ett lite tydligare utbrott uppåt.


....Bitcoin harvar omkring på låga nivåer och det gör det än mer troligt med en ytterligare period neråt mot ca 16 000 eller betydligt lägre. Under ca 10 000 vore mycket väntat och även ner under ca 5000.

Vänder det å andra sidan upp och etablerar sig över ca 27 000 kan det finnas hopp om betydligt högre, mot 55 000 eller högre, men för tillfället ser det mycket långsökt ut....


Och Bitcoin tappade till slut viktiga nivåer och följer sina kraftigt negativa signaler även fortsatt varför jag inte ser någon anledning att ändra utsikterna.


Området kring 15000 är dock det första eg området för en möjlig vändning upp för längre tid, men chanserna är ännu små att vi sett en sådan botten, vilket ni kanske kan ana enligt bild då Elipsen från långt tillbaka ligger på mycket blygsamma nivåer, dvs motiverat rekylområde enligt långa utvecklingar sedan bitcoins start på börserna.


...Brent vände fint vid sin första elips och så länge den inte tappar ca 88 bör det vara uppåt som gäller. Etablering därunder skulle sannolikt även innebära 75-76 eller lägre och uppåt gäller att ta sig igenom ca 102 resp 110 för att ev nå området 130-135....

Brentoljan föll igenom även nivån kring 88 och man kan säga att det är både bra och dåligt. Långsiktigt är det ett svaghetstecken men om den orkar vända upp ca härifrån eller ner mot ca 76 som lägst har den ett utmärkt utgångsläge för uppgångar på mer än enstaka veckor och ev ända upp mot ca 130-135 i en s.k. B-våg (motsv). Oljan har i alla fall korrigerat hela uppgången sedan april 2020 enl ett minimum och det naturliga vore att den även tar sig lägre än så med tiden, men ev efter att dessförinnan presterat en betydande uppgång/rekyl under längre period.

Jag tippar således på något lägre innan den vänder upp i en stadigare uppgång ex under början av december och sedan får vi se hur pass korrektiv denna utveckling blir under ett större antal månader i så fall.


Och det finns således gigantiska intressen från politiken att styra oljan på låga nivåer enligt tidigare, vilket är en minst sagt stor osäkerhetsfaktor jag inte lägger in i bedömningarna vidare.




35 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page