top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Börsläget 220212

Uppdaterat: 14 feb. 2022

Gårdagen blev dramatisk på flera sätt borta i USA, långt efter svenska börsens stängning och aktieindexen tog plötsligt fart neråt medan ädelmetaller och olja kickade uppåt. Både Ukraina och Kanada kanske bidrog?


Ö.h.t. ser det mycket nervöst ut med mycket ovanliga rörelser på många ställen och med starka körningar både uppåt och neråt.


I indexen har inte så mycket hänt mer än att rörelserna visat upp en sannolikt avslutad mindre fas uppåt, och har på några ställen gett mindre varningssignaler men det är en bit kvar innan de viktigare nivåerna nås, om det skulle ske.


S&P500 har brutit under sin första lite tydligare negativa nivå kring 4430, och ser nu ut att efter nytt försök till uppgång åter bryta ner under mot det viktigare området kring 4175. Det vore rimligt att vi når ca detta område i denna nya nedgång, men också rimligt med en ny körare uppåt efter det. Bilden har blivit något mörkare men jag inväntar ev brott under 4175 mer än tillfälligt, innan jag är mera övertygad om djupare rörelser. Skulle det etablera sig därunder ser ca 3500 och ev ca 3000 att stå på tur.

Uppåt ser ca 5000 ut som ett max om det mot förmodan skulle bli nya lite starkare körningar uppåt.


(klicka i bild för större format)


I Sverige är det oförändrat ovisst fram till nämnda område kring 875 ev spricker (870 enl senaste utvecklingen), men iom att området kring 950 föll och index nu inte ser ut att lyckas etablera sig över ser det mera mörkt ut inför fortsättningen.

Området under 870 har många andra motstånd såklart (ex enl bild) men ser ändå otäckt svagt ut ner till ca 600-området, så det finns anledning att se upp!



BKX-bankindex visar också på begynnande långsiktig försvagning trots något högre noteringar än senast, men fortsatt är området kring 110 sannolikt vägledande, och fallen kan bli snabba och stora om nivån brister mera tydligt. Naturligast vore ev brott av 110 först tidigast under sensommaren, men kan tillfälligt inträffa innan dess. Om det blir som i mer än 90% av fallen. Inget kan uteslutas, såklart.



Bitcoin, här i en annan och kanske vanligare version än den tidigare som jag ej har kvar längre, men med samma utseende i stort, visar på tillfällig återhämtning, men jag lutar åt att det efter hand letar sig vidare neråt mot ex 28500 eller snarare ca 21000, eller lägre. Skulle etablering över ca 55000 ske mer än tillfälligt visar den på långsiktig styrka, men det skulle överraska mig i så fall.



Oljan (Brent) visar som väntat på mycket stor styrka och långsiktigt bör det finnas mera eller mycket mera uppåt att förvänta. Det vore naturligt med en lite längre sidledes förflyttning/rekyl från breda området 97-105. Vid ev större störningar kan ev nästa tydligare område kring 115 också bli aktuellt, men ser mindre sannolikt utan fördröjningar.



Guldet trodde jag till igår kväll gjort sitt vid sitt tidigare nämnda motstånd kring 1860, för en tid, iom denna senaste lilla uppgång, inför en ev avslutande nedgång i någon triangelliknande period sedan aug 2020. Det kan fortsatt vara naturligt och förväntat med nya fall, men orkar det bryta upp även över ca 1880 mera stadigt kan det också bli betydligt högre. Innan den i så fall etablerat sig över 2050 ser det fortsatt ovisst ut tyvärr huruvida en ännu större triangel pågår, men jag får återkomma till detta. 1860-1880 är således kortsiktigt det viktiga, och ännu ser det tveksamt ut att det skulle klara högre än så. En ev nedgång till ex ca 1730-1650 skulle sannolikt vara "det bästa" för långsiktig styrka därefter, men i dessa dagar kan nog det mesta och mera oväntade ske.



Silver tog också fart igår kväll och klarar den ca 24, vilket ser tveksamt ut, kan ev 25.70 eller 26.20 bli aktuellt. Först över 26,20 visas på långsiktig styrka och jag gissar att guld mm kommer att avgöra.

Området ca 20.50-19.50 vore i så fall ett rimligt målområde neråt.





USD/DXY är fortsatt ovisst och just nu ser ytterligare en uppgång att ligga närmast till. Etablering under ca 94 och framför allt ca 93 skulle ge antydningar om mycket lägre nivåer på lång sikt i en ev utdragen nedgång, men mera lutar åt ca 98, ca 100 eller tom 102, om det orkar vidare, inna ev en längre period av svaghet.


Räntorna har tuffat på uppåt helt enl planerna och är nu framme vid viktig skiljelinje. Skulle det dra på över 2,2-2,3 är risken stor för snabb uppgång till ca 3,0 eller ännu högre, vilket skulle kunna bli shockartat för börserna i stort, men också för mycket annat kopplat till ränteutveckling, som huslån, bankförluster mm. Trots att bankerna som huvudregel tjänar mera pengar ju högre ränteläget är. Jag är spänd på fortsättningen och dessvärre är risken stor att det fortsätter uppåt, men inte avgjord.

Naturligtvis kan det betyda något kortsiktigt positivt för oljeaktier och ädelmetaller, men sammantaget bli lite kaos på finansmarknaderna.



24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page