top of page
  • Skribentens bildAlvar Nurre Nyrén

Börsen 220313 + PPT

Uppdaterat: 14 mars 2022

Kort uppdatering och ett tillägg:


Utslagen fortsätter att vara stora och tvära.

I indexen har inte så mycket hänt och S&P500 har ännu inte brutit under sin viktiga nivå där ca 4122 ser ut att vara en mera precis skiljelinje.

Det vore inte onaturligt med en ny körare uppåt inom kort och för att ha större möjligheter att mer än tillfälligt gå vidare måste etablering ske över ca 4695 och mera talar för att det blir övermäktigt, men återstår att se.

För svenska indexen krävs etablering över ca 1000 i OMXSPI och ca 2410 i OMXS30. Tveksamt.



Guld försökte bryta uppåt men misslyckades och det är nu stor risk att vi går in i fallande fas under längre tid. Inget är avgjort, åtminstone innan etablering skett under ca 1860 men det är svårt att sätta skarpa gränser neråt utan måste följas upp beroende på vågornas utveckling. Guldet övertygar först vid ev etablering över ca 2100, vilket ser långsökt ut just nu men nya försök lär komma rel snart.


Silvret gjorde sitt försök vid samma tillfälle men föll tillbaka och läget är som ofta mycket likartat med risk för långvariga nedgångar. Ca 24 kan vara en skiljelinje och ännu är allt mera preliminärt och för ny styrka måste etablering ske över ca 27.70 vilket ser mindre sannolikt ut i närtid.


Räntan, 10 års TNX laddar med ny uppgång. Tidigare rader gäller fortsatt men den måste etablera sig över ca 2,20 för ev.fortsatt rusning.



USD - DXY (diagram DX-F), har spelat mindre roll för ädelmetallerna senaste kaotiska tiderna, men måste över ca 100 för vidare uppgångar mot ca 102 eller högre, och första större svaghet visas under ca 94.


Bitcoin ligger fortsatt med siktet neråt enl tidigare:


Och slutligen brentoljan som ser ut att ha nått sitt max men skulle möjligen kunna slå uppåt 145 om nytt försök kommer inom kort. Här är dock osäkerheten större pga geopolitiken så inget är avgjort och först under ca 80 ser det mera långsiktigt negativt ut, så det kan mycket väl slå fram och åter på höga höjder en längre tid.



Som avslutning vill jag nämna lite mera om den korrupta marknaden jag berört tidigare. Det syns från tid till annan både i index och råvaror att kurserna manipuleras och hålls under armarna eller trycks tillbaka allt efter vad som anses önskvärt och vad jag inte visste är att detta tydligen är ett rel väl känd hemlighet, där tom regeringar och myndigheter tycker det är godtabart eller rent av önskvärt. Läs själva, men ha i åtanke att det finns stora resurser att styra marknaden och det kan ju dra upp risknivån betydligt i vissa perioder, inte minst vad gäller ädelmetaller. Kallas visst PPT, även om det inte är en helt öppen och bekräftad verksamhet av naturliga skäl.


27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page